HDP'li Zeydan, Yüksekova'daki o görüntüleri Bakan Ala'ya sordu

HDP'li Zeydan, Yüksekova'daki o görüntüleri Bakan Ala'ya sordu

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Yüksekova’da 3 Nisan 2016 tarihinde sosyal medya hesabı üzerinde yayınlanan bir görüntüde kullanılmayan boş bir evin önünde çekilen görüntüler hakkında İçişleri Bakanlığına soru önergesi sundu.

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEM

Soru önergesinde;

Hakkari Valiliğinin, Yüksekova'da 13 Mart 2016'da ilan ettiği sokağa çıkma yasağıyla beraber çıkan çatışmalarda bugüne kadar birçok görüntü basına ve kamuoyuna yansımıştır. 3 Nisan 2016'da servis edilen görüntülerdebir toprak fethedilmişçesinetekbirlerle, ilahilerle bir evin tepesine bayrak çekiliyor. Kamuoyuna yansıyan birçok görüntüde olduğu gibi ‘'Güvenlik güçlerinin'' yaptığı bu eylemsellik bir vatan toprağı kazanılmış gibi muamele yapılması toplumsal vicdana ve tarihsel birlikteliğin ruhuna aykırıdır. Hem yansıyan görüntülerde hem de Halkın verdiği bilgiye göre evşehrin dışındadır.Evin olduğu alanda yine halkın verdiği bilgiye göre hiçbir silahlı güç bulunmamaktaydı. Halkın yaşam alanlarını tank ve top atışlarıyla yıkmak toplumsal bütünleşmenin ve ortak değerler ruhunun dışındadır. Hükümet yetkililerinin ve güvenlik güçlerinin yapması gereken operasyonlarla halkın yaşam alanlarını tarumaretmek değil, milletin refah seviyesini yükselterek, halkın demokrasi, özgürlükler, hak ve hürriyet taleplerine kulak vermektir.

Bu bağlamada;

  • Sistematik olarak paylaşılan bu görüntülerle ilgili bakanlığınızca açılmış soruşturma var mıdır?
  • Sokağa çıkma yasakları süresince yürütülen operasyonlar büyük bir propagandanın parçası olarak mı sürdürülüyor?
  • Bakanlığınızca Halkın dini değerleri kullanılarak servis edilen görüntülerin tekrarlanmaması için bir önlem alınacak mıdır?
  • Halka rağmen ve Halkın yaşam alanlarına karşı yapılan bu operasyonlar genelkurmay başkanlığı tarafında 2014 yılında planlanan ‘'çöktürme planının'' bir parçası mıdır?
  • Sokağa çıkma yasakları mülki amirler kararıyla mı, yoksa içişleri bakanlığı kararlarıyla mı alınmaktadır?
  • Halk değerleri istismar edilerek ve toplumsal vicdanı rahatsız eden görüntüleri servis eden güvenlik güçlerine bakanlığınızca yaptırım yapma veya görevden uzaklaştırma yetkisi ve gücü var mıdır?Bakanlığınızın gücü ve yetkisi varsa neden kullanılmamaktadır?
  • Halkın demokrasi, özgürlükler, hak ve hürriyet taleplerini karşılayacak bir çalışmanız, plan ve programınız var mıdır?
  • Birçok görüntüde yansıdığı gibi çatışma ortamının olmadığı evlerin ve binaların yakılıp, yıkılması, tahrip edilmesi hükümet talimatı mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.