Her derde deva uçkun, tezgahlarda ki yerini aldı

Her derde deva uçkun, tezgahlarda ki yerini aldı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesinde ve Çukurca ilçesinin yüksek kesimlerinde zor şartlarda toplanan, şeker, tansiyon ve mide hastalıklarına iyi geldiği belirtilen 'Revas, uçkun' veya 'Yayla Muzu' adıyla bilinen bitki, Yüksekova’da tezgâ

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEMfotoic

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek dağlarında doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından Revas, uçkun veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi bitki, Yüksekova'da satışa sunulmaya başlandı.

Ekşimsi ve güzel tadı olan uçkunun destesi tezgâhlarda 5 TL'den satılırken, dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanan bitki, herhangi bir fabrika ya da iş imkânı olmayan kent merkezinde çoğu insanın başlıca geçim kaynağı oldu. İşsiz vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. 

Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Dağdan getirilen Uçkun satan Nusrettin Temel isimli vatandaş, “Biz geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Biz ekmeğimizi pancar satarak çıkarıyoruz. Revas tansiyon, kanser ve şeker hastalıkları için çok iyi bir ilaçtır. Bu sene Şemdinli tarafından getirdik destesini 5 liradan satıyoruz” dedi.

Farklı pancar bitkileri sattıığını söyleyen Gülavi Çallı,”Sattığımız pancar bitkileri her hastalığa ilaçtır. Şeker, tansiyon, mide hastalıklarına hatta kansere bile iyi geliyor.  21 yıldır bu işi yapıyoruz, vatandaş bizden aldığı bu pancarları çeşitli yemeklerde kullanıyorlar.  Revas ise Derecik ve Çukurca bölgelerinde köylüler tarafından toplanılıyor. Biz onlardan alıp satıyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.