Irak Başbakanı: Türk askerinin Musul’a girmesi...

Irak Başbakanı: Türk askerinin Musul’a girmesi...

Türkiye askerlerinin Musul’a gitmesini ”Irak’ın egemenliğine karşı riskli bir ihlal” olarak nitelendiren Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “Türkiye’nin derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

A+A-

Irak hükümeti, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika bölgesine sevk ettiği askerleri çekmesini istedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, konuyla ilgili açıklama yaptı.

‘Çekilmesini talep ediyoruz'

El-İbadi, “Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik. Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir” dedi.

El-İbadi, “Türkiye'den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bağdat hükümeti tarafından yapılan açıklamada da Musul'a gönderilen Türkiye askerleri için kendilerinden onay alınmadığını belirtilerek, bu askerlerin geri çekilmesi için Ankara'ya çağrı yaptı.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, “Iraklı yetkililer, Türkiye'yi aramızdaki iyi komşuluk ilişkilerine saygı duymaya ve Irak topraklarından çekilmeye çağırmaktadır” denildi.

‘Egemenliğini hedef alıyor'

Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim El Zamili ise Musul'a gönderilen Türkiye askerini ‘işgalci' olarak niteledi. Musul'a gönderilen askerlerin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının bu güçleri vurmak için Başbakan İbadi'den emir beklediklerini söyledi.

ABD: Bilgimiz var

BBC'nin haberine göre, ABD'li yetkililer, intikal konusunda bilgileri olduğunu ancak bunun ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin faaliyetlerinin bir parçası olmadığını belirtti.

Anadolu Ajansı, (AA) “Peşmerge güçlerinin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 askerin, 20 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderildiğini” duyurmuştu./imc

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.