Irak, Musul’a gönderilen Türkiye askerlerinin çekilmesini istedi

Irak, Musul’a gönderilen Türkiye askerlerinin çekilmesini istedi

Irak, Türk Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Musul’a gönderilen Türkiye askerlerinin çekilmesini istedi.

A+A-

Irak, Musul'un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına gönderilmesinin ardından Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor” denildi.

Musul'a gönderilen asker sayısı Anadolu Ajansı'na göre 150, Milliyet'e göre 1200, Hürriyet'e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.

Bağdat hükümetinden tepkiler

Irak Cumhurbaşkanı Masum, Türkiye'ye askerleri geri çekme çağrısında bulundu ve Irak Dışişleri Bakanı'ndan gerekli önlemleri almasını istedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de ““Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik. Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir. Türkiye'den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Irak Dışişleri'nden ise “Bağdat yönetimi ile koordineli olmadan bir askeri operasyon kesinlikle kabul edilemez” açıklaması yapıldı.

Kürdistan Yönetimi

Anadolu Ajansı'na göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında 2014'ün sonlarında Soran ve Kalaçolan bölgelerinde Peşmerge güçlerini eğitmek üzere 2 askeri kamp kurdu. Ayrıca DAEŞ'le savaşacak Iraklı güçleri eğitmek üzere Musul yakınlarında bir askeri kamp kurdu. Türkiye buralarda askeri noktada gerekli desteği sundu. Musul'daki askeri kampın genişletilmesi amacıyla bugünlerde Türkiye'den gönderilen askeri uzmanlar ve gerekli askeri malzemeler bölgeye intikal etmiştir.”

Davutoğlu'ndan açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-İş 22'nci Olağan Genel Kurulu'nda şöyle konuştu:

“Söz konusu Başika Kampı Musullu yerel gönüllü kuvvetlerin terörle mücadelesine eğitim desteği vermek amacıyla kurulmuş bir eğitim kampıdır. Neredeyse 1 yıla yaklaşan zamandır burada 2 binden fazla Musullu kardeşime eğitim verilmiştir. Bu eğitim faaliyeti Musul Valiliği'nin talebi ve Irak Savunma Bakanlığı'nın koordinasyonuyla başlatılmıştır.

“Türk askerinin Musul'a gitmesi ile alakalı medyada yer alan haberlerin maksadı aşan bazı yorumlara yol açtığını görüyorum. Kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye'nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir.”İMC

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.