Irmak,13 YPG'linin cenazelerini Davutoğlu'na sordu

Irmak,13 YPG'linin cenazelerini Davutoğlu'na sordu

HDP'li Irmak, Habur'da bekletilen 13 YPG'linin cenazelerini Davutoğlu'na sordu

A+A-

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Suriye ve Şengal'de IŞİD ile girilen çatışmada yaşamlarını yitiren  13 YPG'linin cenazelerinin 7 günden beridir Habur sınır kapısında bekletilmesiyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi.

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Suriye'nin değişik kentleri ve Şengal'de IŞİD militanlarıyla girilen çatışmalarda bir süre önce yaşamlarını yitiren  biri yabancı 13 YPG'linin cenazelerinin 7 gündür  Şırnak'ın Habur sınır kapısında Türkiye'ye geçişlerine izin verilmemesi ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye soru önergesi verdi. Hakkarihabertv.com

HDP Milletvekili Irmak tarafından TBMM'ye verilen soru önergesinde :"

Suriye'nin muhtelif kentlerinde IŞID terör örgütüyle ile girdikleri çatışmada ölen 12'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı toplam 13 YPG savaşçısının (Mesut Pusat, Cahit Çapan, Veysi Cin, Mehmet Koç, Fidan Yalçın, Cumhur Turan, Mümin Kasap, Kevin Jochim, Ferit Öner, Ragıp Yıldız, Mehmet Bulun, Ferit Coşkun, Nuri Aydın) cenazesi Kürdistan Bölgesi'nin sınır kapısında bekletilmektedir. Habur sınır kapısından girişlerine izin verilmeyen 13 cenaze altı gündür bir termokinde bekletilmektedir.

Ulusal ve uluslaraarası hukukta hiçbir karşılığı olmamasına rağmen yaptığımız bütün yasal başvurular sonuçsuz bırakılmakta ve cenazelerin girişlerine izin verilmemektedir. Kaldı ki bu husus sadece hukuku ilgilendiren bir konunun ötesinde insani ve ahlaki bir konu olarak toplumun adalet vicdanını yaralamaktadır.

CENAZELERİN TÜRKİYE'YE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEMESİ HUKUKA AYKIRIDIR'

Cenazelerin politik kararlar neticesiyle girişlerine izin verilmemesi, devletin kendisini bağladığı hukuka da aykırıdır. Çözüm sürecinin askıya alındığı, çatışma ortamının iyice arttığı bir dönemde devleti yönetenlerin daha sorumlu olmaya çağırıyoruz.

Yurtdışında ölen insanların kendi ülkelerinde gömülmesinin önünde hiçbir hukuki engel olmamasına rağmen devleti yöneten kişilerin bu sorumlu olmayan ve gayri ciddi tutumları toplum vicdanını ve adalet anlayışını zedelemektedir." denildi.

Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM'ye verilen önergede şu sorulara yer verildi:

"Türkiye toprakları dışında ölen vatandaşların sınırdan geçirilmemesinin hukuki bir dayanağı var mıdır? ,Cenazelerin geçirilmemesi için Bakanlar kurulu kararı alınmış mıdır? Karar alınmışsa ne zaman alındı?, Bu konuda herhangi bir karar varsa bu ulusal ve uluslar arası hukuka aykırı değil midir?,

Anayasa ve yasalarda ülke vatandaşı olan insanların cenazelerinin yurtiçine sokulmamasına dair bir dayanak var mıdır?, Yasada olmamasına rağmen hükümetin bu konuda bir direktifi olmuş mudur?,Hükümetin bir kararı ve direktifi yoksa görevliler keyfi mi davranmaktadır? Görevi kötüye kullanan yetkililer hakkında bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz? " diye sordu.Ajanslar

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.