İsrail’le anlaşma tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu

İsrail’le anlaşma tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini içeren uluslararası anlaşma tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

A+A-

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlığa sunulan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasında Tazminata İlişkin Usül Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Buna göre; İsrail, Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin ailelerine 20 milyon dolarlık tazminatı, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 25 gün içinde yatıracak.

Anlaşma çerçevesinde ayrıca Mavi Marmara davası düşecek, İsrailli askerler hukuki ve cezai sorumluluktan muaf tutulacak.

Ne olmuştu?

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da düzenlediği saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaydan sonra iki ülke ilişkileri kopmuştu.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yönelik başlatılan ve 3 yıldır devam eden görüşmelerde 28 Haziran'da anlaşmaya varılmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım, mutabakat metninin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ve İsrailli muhatabı tarafından imzalanmasının ardından onay sürecinin başlayacağını, metnin İsrail kabinesi ile TBMM tarafından onaylanmasının ardından da karşılıklı büyükelçilerin atanacağını duyurmuştu.

Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin normale dönmesi hakkındaki mutabakat 29 Haziran'da imzalandı.

Türkiye tarafında mutabakatı Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold imzalamıştı./imc

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.