İsveç'te koronaya en çok Türkiye doğumlular yakalandı

İsveç'te koronaya en çok Türkiye doğumlular yakalandı

Covid-19'a karşı 'sürü bağışıklığı' uygulayan İsveç'te, koronaya yakalanma oranının göçmenler arasında daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Hastalığın en yüksek oranda görüldüğü topluluğun ise Türkiye doğumlular olduğu tespit edildi.

A+A-

İsveç Kamu Sağlığı Ajansı, ülkede göçmenler arasında korona virüsüne yakalanma ve hayatını kaybetme riskinin İsveç'te doğup büyüyenlerden daha yüksek olduğunu açıkladı. Ajans tarafından yayımlanan raporda, hastalığın görülme oranının en yüksek olduğu topluluğun Türkiye doğumlular olduğu vurgulandı.

13 Mart-7 Mayıs tarihleri arasında tespit edilen Covid-19 vakalarının incelendiği çalışmanın amacının, kaynakları daha iyi yönlendirmek, öncelikli grupları tespit etmek ve hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek için yapıldığı açıklandı. Fakat elde edilen bulgular yurt dışı doğumluların daha fazla risk taşımasının nedenini ortaya koymuyor.

Salgın bilimci Anders Tegnell İsveç dışındaki ülkelerde doğanlarIN Covid-19'dan etkilenme riskinin yüksek olduğunu belirtirken “Farklı gruplarda, farklı zamanlarda daha yüksek vaka görülüyor. Bu virüsün İsveç'te nasıl yayıldığına dair çözemediğimiz bulmacanın bir diğer parçası,” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DOĞUMLULAR ARASINDA YAKLAŞIK İKİ KAT DAHA YÜKSEK

Çalışmada korona virüsüne yakalanma ihtimali en yüksek grup Türkiye olduğu sonucuna ulaşıldı. Sekiz haftalık süreçte Türkiye doğumlular arasında 389 vaka tespit edildi. Bu her 100 bin kişide 753 kişinin hastalanması anlamına geliyor. Bu oran İsveç doğumlular arasında her 100 bin kişide 189 kişi.

Türkiye doğumlulardan sonra en yüksek risk grubunda olanlar 161 kişi ya da her 100 bin kişide 742 vaka ile Etiyopya doğumlular olurken onu her 100 bin kişide 600 vaka ile Somali doğumlular, 624 vaka ile Şili doğumlular ve 600 vaka ile Irak doğumlular takip etti.

EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI FİNLANDİYA DOĞUMLULAR ARASINDA

Ajans çalışmada farklı etnik grupları arasındaki ölüm oranlarını da inceledi. Buna göre Covid-19'a yakalandıktan sonra ölüm oranı her 100 bin kişide 145 kişi ile Finlandiya doğumlular arasında görüldü. Bu oran Türkiye doğumlular arasında her 100 bin kişide 97 kişi olurken, Somali doğumlularda 74, Şili doğumlularda 64 ve Lübnan doğumlularda 63 oldu. Bu oran İsveç doğumlularda ise her 100 bin kişide 32 kişi seviyesinde.

SEBEPLERİ ARAŞTIRILIYOR

Raporda yurtdışı doğumlularda korona virüsüne görülme riskinin neden daha yüksek olabileceğine dair bir açıklama bulunmuyor. Fakat ajans daha önce Covid-19'a yakalanma ve ölüm riskinin yaşam tarzı, altta yatan başka rahatsızlıklar, sağlık olanaklarına erişim gibi yapısal sorunlar olabileceğini açıklamıştı.

Yaşam tarzı faktörüne örnek olarak daha kalabalık evlerde yaşamak, uzaktan çalışmaya imkan vermeyen ve sosyal temasın zorunlu olduğu işlerde çalışmak ya da Stockholm gibi virüsün en fazla yayıldığı bölgelerde yaşamak gösterilmişti.

Raporda İsveç'te yaşayan 100 kişiden fazla vakanın tespit edildiği ve 11'den fazla ölümün olduğu doğum yerleri dikkate alındı. (euronews)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.