Jacinda Ardern aşı anlaşmalarını açıkladı

Jacinda Ardern aşı anlaşmalarını açıkladı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, korona virüsü salgınına karşı yaptıkları aşı anlaşmalarını kamuoyuyla paylaştı. Ardern, halkın tamamının güvenli ve etkili bir aşıya erişimini garanti etmek için şu ana dek dört farklı firmayla 15 milyon kişiye yetec

A+A-

Korona virüsü salgınında izlediği politika ile dünya çapından övgü alan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkesinin yaptığı aşı anlaşmalarını bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Ardern, dört farklı şirketle yaptıkları ön anlaşmalar uyarınca 15 milyon kişinin aşılanacağı sayıda dozu garantilediklerini, bu aşılardan bazılarının Pasifik ülkelerine yardım için gönderileceğini açıkladı.

HANGİ ŞİRKETLE KAÇ DOZLUK ANLAŞMA YAPILDI?

Ardern, iki doz halinde yapılması gereken aşılar için Pfizer ile 750 bin, Janssen şirketi ile 5 milyon, Oxford/AstraZeneca aşısı için 3.8 milyon ve Novavax ile 5.36 milyon kişinin aşılanacağı kadar doz olmak için ön anlaşma yaptıklarını duyurdu.

'HALKIMIZIN TAMAMININ GÜVENLİ AŞIYA ERİŞİMİNİ GARANTİLEDİK'

Ardern, böylece yaklaşık 5 milyonluk Yeni Zelanda nüfusunun tamamını aşılamayı garanti aldıklarını vurguladı. Ardern, hükümetinin, testleri henüz tamamlanmayan farklı aşılardan almak için ön anlaşmalar yaparak ellerindeki seçeneklerin güvenli ve etkili olmasını garanti etmeyi amaçladığını söyledi.


DOZLARIN BAZILARI KÜÇÜK PASİFİK ÜLKELERİNE GÖNDERİLECEK

Yeni Zelanda Başbakanı, bu aşıların bazılarının Yeni Zelanda'nın 75 milyon dolarlık yardım programı dahilinde Pasifik ülkelerine gönderileceğini söyledi.

İLK TARİH 2021'İN İKİNCİ YARISI

Ardern, ilgili aşılara ülke içinde onay çıkmasının ardından aşılama programının önümüzdeki yılın ortalarında başlayacağını açıkladı. Buna göre, Yeni Zelanda'da sağlık çalışanları ve sınır görevlileri 2021'in ikinci çeyreğinde, genel olarak halk ise yılın ikinci yarısında ücretsiz olarak aşılanacak.

'HAFTALAR DEĞİL, AYLAR SÜRECEK'

Ülke tarihinin en büyük aşı programının hayata geçirileceğini anlatan Ardern, dünyadaki yüksek ölüm ve vaka sayılarının yanı sıra aşıya olan talep nedeniyle, dozların teslimat tarihlerinin değişebileceğini de belirtti. Ardern, "Tarihte daha önce, bütün dünyanın nüfusunun tamamının aşılanmaya çalışıldığı bir dönem yaşanmadı" dedi. Yeni Zelanda Başbakanı, aşılama sürecinin haftalar değil aylara yayılacağını gizlemezken, "Fakat yaptığımız ön anlaşmalar, Yeni Zelanda'nın güvenli bulunduğu anda aşılamaya başlamak için iyi bir pozisyonda olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.

PFIZER AŞISI İÇİN DOKUZ ADET DONDURUCU SİPARİŞ EDİLDİ

Covid-19'la Mücadele Bakanı Chris Hipkins ise Sağlık Bakanlığı'nın 1.5 milyon dozdan fazla Pfizer-BioNTech aşısının -80 derecede bozulmadan depolanabilmesi için dokuz adet büyük dondurucu aldıklarını açıkladı. Hipkins, bu dondurucuların yıl sonundan önce teslim edileceğini söyledi.

25 ÖLÜM, 1744 VAKA
Yeni Zelanda, kendi sınırları içindeki Covid-19 salgınını kontrol altına almayı başaran az sayıdaki ülkeden biri. Ülkede bugüne dek 25 ölüm yaşandı, 1744 vaka tespit edildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.