Kayıp yakınları Yılmaz'ın hikayesini anlattı

Kayıp yakınları Yılmaz'ın hikayesini anlattı

İHD ve kayıp yakınları, 'Faili meçhul' cinayetlere kurban gidenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle düzenlediği eylemin 75'inci haftasında Yüksekova Sanat Sokağı'nda bir araya geldi.

A+A-

İHD ve kayıp yakınları, "Faili meçhul" cinayetlere kurban gidenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle düzenlediği eylemin 75'inci haftasında Yüksekova Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, HDP, DBP yöneticileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Eylemden önce kayıp yakınları katılımcılara karanfiller dağıtırken, kayıp yakınlarının bu haftaki buluşmasında, 24 Şubat 1994 tarihinde ilçeye bağlı Manis (Dilektaş) köyü yakınında JİTEM çeteleri tarafından vahşice işkence edildikten sonra bedenine 60 kurşun sıkılarak katledilmiş halde bulunan Mehmet Zeki Yılmaz'ın hikayesi anlatıldı.

Nezir Tekçi davası için verilen karara tepki

Saygı duruşunun ardından konuşan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Yüksekova'da 1995 yılında Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından kaybedilen Nezir Tekçi davasının sanıkları olan emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan için verilen beraat kararına tepki göstererek, "Yargı yine şaşırmadık bir karar vermiştir. Davanın açıkça bilinen failleri beraat ettirilmiştir. Artık ellerinizi vicdanınıza bırakarak karar verin. Tüm tanıklıklara rağmen failler aklanmıştır. Bizler mücadelemizi failler yargılanana dek sürdüreceğiz" dedi.



'Dişleri sökülmüş, gözleri oyulmuştu'

Kaybedilen Abdullah Canan'ın oğlu Tayyüp Canan ise, şunları aktardı: "Zeki Yılmaz 01 Temmuz 1963 doğumluydu. Evli ve 6 çocuk babasıydı. Toplum tarafından sevilen sayılan biriydi. Hiç kimseye bir zararı yoktu, yurtsever ve davasına bağlıydı." Yılmaz'ın 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra çeşitli işkencelerden geçirilerek serbest bırakıldığını belirten Canan, "Aradan 10 gün geçtikten sonra JİTEM çetecisi dediğimiz 4 kişi tarafından beyaz toros marka araçla dükkânından alındı. Tüm aramalara rağmen bulunamadı. Üç gün sonra Manis köyü yakınında JİTEM tarafından dişleri sökülmüş, gözleri oyulmuş ve vahşice işkence edilmiş, bedenine 60 kurşun sıkılarak katledilmiş halde köylüler tarafından bulundu" dedi.



Dava zaman aşımına uğradı

Yılmaz'ın Yüksekova Çetesi tarafından katledildiğini bildiklerini de kaydeden Canan, şunları aktardı: "Bu çete yangılanıncaya kadar peşlerini bırakmayacağız. Yaklaşık 21 yıldır dava açmışız ancak şu ana kadar olumlu bir cevap alamadık. Tam tersine yaklaşık 20 gün önce dava zaman aşımına uğratılarak düşürüldü. Ancak biz bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Sonuna kadar haklı davamızın takipçisi olacağız." 

Yapılan oturma eyleminin ardından kayıp yakınları, 76'ıncı haftada buluşmak üzere eylemini sonlandırdı.DİHA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.