'KCK Ana Davası' başladı

'KCK Ana Davası' başladı

KCK' adı altında 95'i tutuklu 152 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın 55'inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

A+A-
DİYARBAKIR - Diyarbakır'da "KCK" adı altında DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, BDP milletvekilleri Kemal Aktaş ve Selma Irmak'ın da aralarında bulunduğu 95'i tutuklu 152 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın 55'inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşma öncesi Diyarbakır Adliyesi ve çevresinde yoğun polisiye önlemler alınırken, kurulan 3 arama noktasında yurttaşlar didik didik arandı. DTK Koordinasyon Kurulu üyeleri Özdal Üçer, Ayla Akat, Halil Aksoy, BDP'li milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sebahat Tuncel, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Gazeteci Yazar Nuray Mert, AP eski üyesi Feleknaz Uca, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Araştırmacı Gazeteci Yazar Av. Metin Yeğin ile kimi yabancı heyetlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi tek tek aramadan geçirildikten sonra duruşma salonuna alındı.

Mahkeme heyetinin yerini almasının beklendiği sırada izleyiciler ile sanıklar arasındaki uzun mesafeye rağmen, sohbet edildi. Sanıkların özellikle daha önce "KCK" İstanbul davası kapsamında tutuklu kalan Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ya yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

'Süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladık'

Heyetin yerini alması ardından yapılan yoklamada aralarında DEP eski Milletvekili Hatip Dicle ile BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın da bulunduğu 29 kişi raporlu oldukları gerekçesi ile duruşmaya katılmadı. Ardından sanıklar adına söz alan Sara Aktaş, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen uygulamada hiçbir değişikliğin yapılmadığına dikkat çekti. Bu nedenle 12 Eylül'ün yıl dönüm gününden bu yana tüm cezaevlerinde bulunan siyasi tutukluların süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladığını ifade eden Aktaş, kendisi ile birlikte "KCK" davasından yargılanan 7 kişinin de bu anlamda açlık grevinde bulunduğunu bildirdi.

'Tecrit kaldırılsın görüşmeler yeniden sürdürülsün'

Devlet ve iktidarın Kürt sorununu çözmek yerine imha ve inkar politikalarını sürdürdüğünü söyleyen Aktaş, bu anlamda PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde. dünya üzerinde eşi ve benzeri bulunmayan bir tecridin uygulandığına işaret etti. Öcalan kadar akan kanın durdurulması ve barışın sağlanması için hiç kimsenin çaba sarf etmediğini söyleyen Aktaş, taleplerinin İmralı Cezaevi'nde devam eden tecridin kaldırılması ve görüşmelerin yeniden sürdürülmesi olduğunu ifade etti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılıp koşullarının düzeltilmesi ve anadilde eğitim ile savunma hakkının tanınması talebinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Aktaş, aksi halde bu anlamda başlattıkları açlık grevini sürdürecekleri uyarısında bulundu. Aktaş şunları kaydetti: "İnsanın insana en büyük zulmü en doğal insani haklarından mahrum bırakmasıdır. Bedeli ne olursa olsun bu isteklerimizden vazgeçmeyeceğiz."

Yapılan açıklamanın ardından sanık Galip Kandemir ile ilgili delil ikamesine geçildi.

Duruşma devam ediyor. DİHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.