Kerry: Suriye’de rejim değişikliği peşinde değiliz

Kerry: Suriye’de rejim değişikliği peşinde değiliz

Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Suriye’yi Rusya ile çok büyük ölçüde aynı şekilde görüyoruz. Suriye’de bir rejim değişikliği peşinde değiliz” dedi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Moskova'daki temasları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Kerry, Lavrov ile yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry, “Moskova'nın, gerçek düşman IŞİD'le savaşması durumunda ABD, IŞİD'le mücadelede Rusya ile çalışmaya hazırdır” diye konuştu.

Kerry, IŞİD'in artık bölgenin tümüne bir tehdit haline geldiğini söyleyerek, Suriye'deki tansiyon düşmeden IŞİD'in yok edilemeyeceği hususunda iki ülkenin de aynı şekilde düşündüğünü vurguladı.

Suriye'deki sorunların çözümü ve IŞİD'le mücadele noktasında siyasi süreçlerin çok önemli olduğunu belirten Kerry, Suriye muhalefetinin çözüm için bir araya geldiği toplantıların önemine değindi.

Kerry, cuma günü New York'ta Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleriyle bir araya geleceklerini hatırlatarak, akabinde Viyana'da başlayan müzakere sürecinin bir Birleşmiş Milletler (BM) karar tasarısına ve ondan sonra da bir ateşkese dönüşmesini umduklarını kaydetti.

ABD'nin ve partnerlerinin Suriye'de bir rejim değişikliği peşinde olmadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, “Biz, Esad'ın Suriye'yi artık yönetebileceğine inanmadığımızı dile getirdik. Ancak bugün Esad'le ilgili hemen ne yapabileceğimizi değil, siyasi süreci öncelikli olarak görüştük. Suriyeliler, ülkelerinin geleceği hakkında karar verecektir. Bizim inandığımız şey, kimsenin bir diktatör ile teröristler arasında seçim yapmaya zorlanamayacağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“Suriye'yi, Rusya ile çok büyük ölçüde aynı şekilde görüyoruz” diyen Kerry, Washington ile Moskova'nın aynı tehdidin farkında olduğunu belirtti.

Kerry, bölünmemiş, bütün ve IŞİD tehdidinin olmadığı bir Suriye'nin geleceğine inandıklarını anlatarak, Moskova yönetimi ile birçok noktada ortak bir yaklaşıma sahip olduklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “BM İnsani Yardım Koordinasyon Komitesi, Rusya'nın artan hava saldırılarından dolayı Suriye'nin kuzeyindeki insani krizin büyüdüğünü, saldırılarda sivillerin öldüğünü ve bunun da krizi derinleştirdiğini açıklamıştı. Bununla ilgili cevabınız ne olurdu?” sorusunu ise yanıtlamadı./imc

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.