Kolombiya'da Barış Anlaşması İmzalandı

Kolombiya'da Barış Anlaşması İmzalandı

Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve FARC'ın baş müzakerecisi Ivan Marquez imza sonrası ortak açıklama yaptı: 'Kolombiya hükümeti ve FARC, nihai, tam ve kesin bir anlaşmaya ulaştığımızı duyuruyoruz'.

A+A-

Kolombiya hükümeti ile FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasında barış anlaşması imzalandı.

İki taraf arasında 50 yılı aşkın süredir süren savaşı bitiren anlaşma Küba'nın başkenti Havana'da imzalandı. Havana'daki görüşmeler Kasım 2012'de başlamıştı.

Anlaşmaya göre FARC silahlı mücadelesine son verip siyasi sürece katılacak.

Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve FARC'ın baş müzakerecisi Ivan Marquez imza sonrası ortak açıklama yaptı: "Kolombiya hükümeti ve FARC, nihai, tam ve kesin bir anlaşmaya ulaştığımızı duyuruyoruz".

Hükümet: "Savaş sona erdi"

Açıklamada De la Calle "Savaş sona erdi ve yeni bir dönem başladı. Bu anlaşma daha kapsayıcı bir toplumun kapısını açtı" dedi.

FARC: "Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti”

Rodrigo Granda ise açıklamasını twitter'da yaptı: "Müzakereler yoluyla barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz. Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti".

Kalıcı ateşkes Haziran'da ilan edilmişti

Kolombiya hükümeti, Haziran ayının son günlerinde FARC ile kalıcı ateşkes sağlandığını ve nihai anlaşmanın kısa sürede imzalanacağını açıklamıştı.

Halk oylaması 2 Ekim'de

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının 2 Ekim'de referanduma sunulacağını açıkladı.

Kolombiya hükümeti ateşkes sağlanmasının ardından, halka söz hakkı vermek için barış anlaşmasını referanduma götüreceğini açıklamıştı.

Öte yandan Kolombiya'da barış karşıtları da var. Ülkenin eski devlet başkanı Alvaro Uribe, anlaşmanın reddedilmesi için kampanya yapıyor.

220 bin insan öldü, 3 milyon insan göç etti

Kolombiya devleti ve FARC ile yaşanan 50 yılı aşkın çatışmalarda 220 bin kişi hayatını kaybetmiş, 3 milyon insan zorunlu göç etmişti. Barış görüşmeleri 1991'de başladı, çeşitli kesintilerle bugüne gelindi./Bianet

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.