Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı

Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı

Yüksekova’nın Köylerinde yaşayan köylüler, kış hazırlıklarına başladı. Kavurucu sıcaklıklar da, kış için ot biçmeye başlayan köylü, Ramazan orucuna rağmen durmadı.

A+A-

MUSA DÜZENCİ - YÜKSEKOVAGÜNDEM

fotoic

Hava sıcaklığının 30-35 derece arasında değiştiği Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde köylüler oruca rağmen durmayarak, kavuran güneşin altında tırpan çekip kendilerinin tahıl, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılıyorlar. İlçeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Güllüce köyünde köylüler sabahın ilk ışıklarıyla beraber ot biçme mesaisine başlıyor. İftar saatine kadar tırpanla ot biçme işi tam bir çileye dönüşüyor.

“RAMAZAN'DA OT BİÇME BİZİ ÇOK ZORLUYOR”

Ramazan ayında ot biçmenin çok zor olduğunu kaydeden köy sakinlerinden Serbest Başaran, “Ramazan'dan önce ot biçmemizde en az 1-2 litre su tüketiyorduk ancak Ramazan'ın gelmesi ve oruçlu olmamız bizi çok zorluyor ama bütün zorluklara rağmen Ramazan ayında oruçlarımızı aksatmamaya çalışıyoruz” dedi.

“OT BİÇME İŞİ TAM BİR ÇİLE”

Arazi şartlarından dolayı traktör çalıştıramadıklarını belirten Serbest Başaran,” Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda tırpanla ot biçmeye geliyoruz, teknolojiden yararlanamıyoruz çünkü arazi yapısından dolayı traktör birçok yere giremiyor buda demek oluyor tüm iş insan gücüne kalıyor. Tüm bu zorluklara Ramazan ve kavurucu sıcaklıklarda eklenince ot biçme çalışmalarımız tam bir çileye dönüşüyor” şeklinde konuştu.

“ÖNCEKİ SENELERE GÖRE DAHA ZORLU GEÇİYOR”

Tarlalarının başına sabah erken saatlerinde geldiklerini söyleyen Abdulhadi Başaran,” 100 küçükbaş hayvanımız var, hayvanlarımızın kışın aç kalmamaları için her sene Haziranın son haftalarında ot biçme çalışmalarına başlıyoruz. Son 2 - 3 senedir Ramazan ayının ot biçme dönemine denk gelmesi diğer senelere göre daha zorlu geçiyor. Yıllardan beridir de tırpanın yerini motorlar aldı ama arazilerimizin çoğuna traktör giremiyor, buda bizi hem yavaşlatıyor hem de zorluyor” şeklinde konuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.