Lavrov: PYD Cenevre’ye katılmazsa beklenen sonuç çıkmaz

Lavrov: PYD Cenevre’ye katılmazsa beklenen sonuç çıkmaz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 29 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak Suriye’deki savaşı bitirme görüşmelerine PYD’nin katılmaması durumunda beklenen sonucun çıkmayacağını söyledi.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın 2015'te takip edilen dış politikanın sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında 29 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak Suriye'deki savaşı bitirme görüşmelerine PYD'nin katılmaması durumunda beklenen sonucun çıkmayacağını söyledi.

Sputnik News'in haberine göre, Lavrov'un konuşmasından satırbaşları şöyle:

* Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarına başlaması bu ülkedeki durum için bir dönüm noktası oldu.

* Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma hakkını kullandı.

* Suriye'de süren savaşın sona ermesi için Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

* Cenevre'deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız.

* (Rusya'nın Kürtlere nasıl baktığına dair bir soru karşısında) Kürtleri, çok önemli bir halk ve IŞİD'le savaşan etkili bir güç olarak görüyoruz.

* Cenevre toplantılarına Kürtlerin katılıp katılmayacağına (Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi) Staffan De Mistura karar vermeli. Rusya karar ne olursa olsun veto etmeyecek.

* Rusya, Iraklı Kürtlere doğrudan silah yardımı yapmıyor. Bu yardım Bağdat üzerinden gidiyor.

“Rusya ne (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ı görevden ayrılması için ikna etmeye çalıştı ne de ona Rusya'da sığınma hakkı sözü verdi. Rus askeri istihbarat servisi GRU'nun başkanı İgor Sergun Şam'a gidip Esad'dan görevinden ayrılmasını istediği yönündeki iddialardan haberim var. Bunlar, doğru değil. Esad'la böyle bir konuşma yapmak gerekli olmadı.İMC

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.