LÖB: Anadil yasağı kaldırılsın

LÖB: Anadil yasağı kaldırılsın

Diyarbakır'da LÖB’lü öğrenciler anadilde eğitim talebiyle basın açıklaması yaparak, Kürt halkı üzerindeki anadil yasağının kaldırılmasını istedi.

A+A-
Okulların açılmasıyla birlikte anadilde eğitim talep eden öğrenciler, bir hafta okulları boykot etti. Bugün boykotun son günü olması dolayısıyla basın açıklaması yapan Liseli Öğrenci Birliği (LÖB), Kürt halkı üzerindeki anadil yasağının kaldırılmasını istedi.

Ofis AZC Plaza önünde yapılan eyleme DYG-Lise, ESP, Eğitim-Sen ve SGD katılarak destek verdi. “Zimanê me rûmeta meye” yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık “Anadil hakkımız engellenemez”, “Bê ziman jîyan nabe”, “Zimanê me rûmeta meye”, “Susma haykır anadil haktır”, “Yaşasın bilimsel, anadilde eğitim”, “Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

Sloganlarla AZC Plaza önüne gelen öğrenciler adına basın açıklamasını Hayati Yıldız yaptı. Kürtçe yapılan açıklamada Yıldız, yüzyıllardır Kürt dili üzerinde ağır bir pranga olduğu söyledi.

"BİZİ KÜRTÇE DÜŞÜNMEKTEN UZAK TUTMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Okulların açıldığı ilk haftada bölgede öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun anadil talebiyle okulları boykot ettiğini hatırlatan Yıldız, boykotun son günü olmasına rağmen AKP hükümetinin Kürt halkının taleplerine kulaklarını tıkadığını belirtti.

AKP Hükümetinin "Kürt açılımı" dediğinde askeri ve siyasi saldırıların arttığını kaydeden Yıldız, “Şimdi de açılım adı altında bizlere Kürtçe"nin seçmeli ders olduğunu söylüyorlar. Bunu da bizlere "lütuf" olarak sunuyorlar. Kürtçe"nin var olduğunu kabul etmeleri bile onlarca bedel sayesinde gerçekleşti. Ancak gelinen nokta da sadece seçmeli ders olarak önümüze kondu. Bizler okullarımızda Kürtçe edebiyatı görmek istiyoruz, bizler Matematiği de, Biyolojiyi de Kürtçe görmek istiyoruz. Bizleri Kürtçe düşünmekten bile uzak tutmaya çalışmaktadırlar.” dedi.

4+4+4 İLE GENÇLER ASİMİLE EDİLİYOR

AKP Hükümetinin gençliğe bir bütün olarak saldırdığını söyleyen Yıldız, 4+4+4 eğitim sisteminin bunun bir örneği olduğunu kaydetti. Yıldız, 4+4+4 eğitim sistemi ile asimilasyonu 5 yaşında başlatan AKP Hükümetinin, Alevi öğrenciler başka bir mezhep de eğitim almak durumunda bıraktığını belirtti. 4+4+4 eğitim sisteminin geri çekilmesini isteyen Yıldız, gençliğe yönelik tüm saldırıların geri çekilmesini istedi.

MUSA ANTER ANILDI

Katledilişinin 20. yılında gazeteci Musa Anter"i de anan Yıldız, “Ape Musa 1950'lerde Dicle Talebe Yurdu müdürü iken polis tarafından gözaltına alınıp Kürtçe ıslık çaldı diye hakarete ve işkenceye maruz kalmıştı. Bugün bu saldırılar hala başka bir biçimde devam etmektedir.” dedi.

Anadilin evrensel bir hak olduğunu söyleyen Yıldız, Kürt halkı üzerinde ki anadil yasağının kaldırılmasını ve tüm Dünya"daki yasaklı dillerin özgür olmasını istedi.ANF

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.