Milletvekili Bartın, Yüksekova’nın yolları ile ilgili soru önergesi verdi

Milletvekili Bartın, Yüksekova’nın yolları ile ilgili soru önergesi verdi

Halkların Eşitlik ve Demokratik partisi (HEDEP) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova’nın yaşanan yol yapım sorunlarını meclise taşıdı.

A+A-

HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, bazı mahallelerinde ve köylerinde yaşanan yol sorunlarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye soru önergesi verdi.

Bartın yaşanan yol sorunu ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun  cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde; "Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde halkın yaşadığı sorunlardan biri de yolların bozuk ve kullanılmaz durumda olmasıdır. İlçeye bağlı Cumhuriyet mahallesinde bulunan 803, 804 ve 805 numaralı sokaklar başta olmak üzere birçok sokak hâlâ toprak olması nedeniyle yağışlarla birlikte çamur, su birikintileri oluşmakta, yurttaşlar maddi ve manevi zarar görmektedir.

İlçeye bağlı Esenyurt Mahallesi’nde de benzer sorun nedeniyle yurttaşlar mağduriyet yaşamaktadır. Esenyurt Mahallesi’nde yaklaşık 300 hanenin bulunduğu 1206’ıncı sokakta yıllardır herhangi bir asfaltlama çalışması yapılmaması nedeniyle yurttaşların yaşadığı sorunlar basına yansımıştır. Mahalle sakinleri yaz aylarında toprak yolda oluşan tozdan evlerinin pencerelerini dahi açamadıklarını, kışın çamur da nedeniyle mağdur olduklarını, sürücüler ise bu yollarda oluşan çamur ve çukurlardan dolayı araçlarının büyük hasar gördüğünü açıklamıştır. Aynı sorun nedeniyle mahallede ikamet eden öğrenciler, hasta ve engelli yurttaşlar da büyük mağduriyet yaşamaktadır.

Ayrıca ilçeye bağlı Orman Mahallesi’nin 518 numaralı sokak ile Güngör Mahallesi’nin birçok sokağının toprak, bozuk, çukur ve çamur olması nedeniyle kullanılamaz durumdadır.

Öte yandan ilçede asfaltlama adı altında birçok mahalle ve köy yollarında yapılan çalışma ise olması gerektiği gibi yapılmadığından daha büyük sorunları beraberinde getirmiştir. Bu sorunun yaşandığı yerler arasında Dağlıca yolu, Yazılı (Kampa Şükeyan) ve Kamışlı (Sineva) köy yolları bulunmaktadır. Bu yollarda asfaltlama öncesi mekanik malzemelerin sıkıştırılması ile yapılan asfaltın kalitesi, kalınlığı, yapılma zamanı dikkate alınmadığından kısa bir süre sonra bozulmakta, geçiş sırasında araç lastikleri kalın asfalt tabakaları ile kaplanmakta, araçlarda ciddi hasarlar oluşmakta ve bu durum araçlar için kaza tehlikesi oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Bartın’ın yönelttiği sorular ise şu şekilde;

1-      Hakkâri Yüksekova ilçesinde mahalle ve köy yolları başta olmak üzere yurttaşların mağduriyet yaşadığı yollara dair bir araştırmanız var mıdır? Var ise ilçede asfaltlanmamış, bozuk yol sayısı kaçtır?

2-      Yüksekova ilçesinin merkez mahalleri arasında bulunan Cumhuriyet, Esenyurt, Orman, Güngör mahallelerindeki yolların hâlâ toprak, bozuk ve kullanılamaz olmasından ve yurttaşların yaşadığı sorunlardan haberdar mısınız?

3-      Yüksekova ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi 803, 804 ve 805 numaralı sokaklar, Esneyurt Mahallesi 1206’ıncı sokak, Orman Mahallesi 518’inci sokak ile Güngör Mahallesi’ndeki birçok sokakta hâlâ asfaltlama çalışmalarının başlatılmamasının gerekçesi nedir?

4-      Cumhuriyet, Esenyurt, Orman, Güngör mahallelerindeki yurttaşların bozuk yollar nedeniyle yaşadığı mağduriyet ne zaman giderilecek, söz konusu yollara dair gerekli çalışmalar ne zaman başlatılacaktır?

5-      Yüksekova Dağlıca yolu, Yazılı (Kampa Şükeyan) ve Kamışlı (Sineva) köy yollarında yapılan asfaltın kısa bir sürede bozulmasına dair herhangi bir inceleme/soruşturma başlatıldı mı? Kullanılamaz durumda olan ve ciddi mağduriyetlere neden olan bu yoldaki sorun ne zaman çözüme kavuşturulacaktır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum