MİT TIR’ları soruşturmasında 5 savcı için yargılama kararı

MİT TIR’ları soruşturmasında 5 savcı için yargılama kararı

Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve eski İl Jandarma Komutanı ile 3 savcı hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

A+A-

Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan, eski Adana İl Jandarma Komutanı ve eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ile 3 savcı hakkında hazırlanan iddianame kabul edilerek, sanıkların yargılanması için dosya Yargıtaya gönderildi.

Eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca ile eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay hakkında hazırlanan iddianamenin Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin ardından mahkeme, tutuklu sanıkların yazılı savunmalarını istedi.

Öte yandan iddianameyi kabul eden mahkeme sanıklar Bağrıyanık, Şişman, Takçı, Karaca ile Çokay'ın yargılanmasına karar vererek, dosyayı yargılamayı yapacak olan Yargıtaya gönderdi.

8 Mayıs'ta Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklanan  Bağrıyanık, Şişman, Takçı, Karaca ile Çokay hakkında hazırlanan iddianamede “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ve “devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

Ne olmuştu?

Suriye'ye silah ve mühimmat taşıdığı ifade edilen TIR'lar 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014'te Adana'da durdurulmuştu.

Söz konusu TIR'larda yapılan ilk aramalarda silah ve mühimmat bulunduğu ifade edilirken Hatay ve Adana valilerinin talimatıyla aramalara devam edilmesi engellenmişti.

Adana'da TIR'ların durdurulması talimatını veren Savcı Aziz Takçı 24 Ocak 2014'te görevden alınmıştı.

Dönemin Adana Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, TIR'ların aranmasını engelleyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, daha sonra 15 Ocak 2015'te aralarında Özcan Şişman'ın da olduğu beş savcı, ”soruşturmanın selameti” gereği görevden alınmıştı.

MİT'e ait TIR'ları Adana'da durdurmakla suçlanan 13 askeri personel için de 8 Mayıs 2014'te müebbet hapis cezası istenmişti.

Soruşturma kapsamında 8 Mayıs 2015 tarihinde ise Adana eski Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca, Adana eski İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay  “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ve “devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı./İMC

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.