Muhaliflere Rus malı füze

Muhaliflere Rus malı füze

ABD'nin yeşil ışık yakması üzerine Suudiler, Suriyeli muhaliflere Konkurs füzeleri gönderdi. Fransa da Ürdün ve Türkiye'de askeri eğitim veriyor.

A+A-

ABD yönetiminin Suriyeli muhalifleri silahlandırma kararı verdiğine dair haberlerin ardından ağır silahların bölgeye ulaştığı belirtildi. Daily Telegraph"a konuşan Halep"teki isyancılar, Amerikan müttefiki Suudi Arabistan"ın kendilerine Rus yapımı "Konkurs" tanksavar füzeleri sağladığını söyledi. RPG"lerden daha güçlü olan Konkurs roketlerinin Suriye ordusunun kullandığı Rus yapımı T72 tanklarını imha edebildiği belirtildi. Bir muhalif “Suudi Arabistan"ın gönderdiği sevkıyat ulaştı. Bize daha fazla silahın, hatta uzun menzilli füzelerin yolda olduğu söylendi” dedi. Gazete haziran ayında yayımlanan video görüntülerinde de muhaliflerin elinde artan oranda Konkurs görüldüğünü not etti. Lübnan sınırındaki Kuseyr"i ele geçirdikten sonra ordu güçlerinin kırsalında operasyon başlattığı Halep"in Kfar Hamra bölgesinde Suriye Özgür Adamlar Tugayı"ndan Abdullah Da"ass “Bize 5 füze verildi. 4"ünü kullanarak 4 tankı imha ettik. Biri ateşlenmedi” dedi.

Ürdün ve Türkiye "de eğitim 

Jerusalem Post ise Fransız askerlerinin Ürdün ve Türkiye"de muhaliflere savaş taktikleri ve silah eğitimi verdiğini yazdı. Suudi Arabistan"ın da bu eğitimlere mali destek sağladığı kaydedildi. Önceki gün İsrail istihbaratına yakın Debkafile sitesi, NATO ve başta Britanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Suriye"ye ilk kez Türkiye üzerinden tanksavar ve top gibi ağır silahlar gönderdiğini iddia etti. Site çok sayıda 120 milimetrelik geri tepmesiz top, tanksavar ve uçaksavar füzesinin 17 Haziran gecesi Türkiye"ye ulaştıktan sonra Halep"e gönderildiğini yazdı.


Uçuşa yasak bölge talebi 

Kuzey İrlanda"daki G-8 zirvesi sırasında Putin"in “Organ yiyenleri mi silahlandırmak istiyorsunuz” çıkışı ile karşılaşan Obama, Berlin"e geçtiğinde Suriyeli muhalifleri güçlendireceklerini ama ne tür yardım yapılacağı konusunda bir şey demediğini söyledi.

Ordu güçlerinden operasyona hazırlandığı bölgeyi 2 bin kadar savaşçı ile tutan muhaliflerin komutanı Ebu Steyf Aluş ise bölgede 20 bin asker bulunduran orduyu püskürtmek için uçuşa yasak bölge ve tanksavarlara ihtiyaç olduğunu belirterek “Uçuşa yasak bölge olmuyorsa uçaksavar verilmeli” dedi. Suriye"nin Dostları" yarın Doha"da toplanmaya hazırlanırken Özgür Suriye Ordusu uçuşa yasak bölge ilanının hayati olduğunu kaydetti. Bu arada Katar, Körfez İşbirliği Konseyi"nin yaptırım kararı çerçevesinde 18 Lübnanlıyı Hizbullah"la bağlantılı oldukları gerekçesiyle sınırdışı etti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.