Önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

Önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

HDP’nin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin araştırılması için verdiği soru önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Elçiyle ilgili konuşması sırasında kendisine AK Parti sıralarından tepki gösterilmesi üze

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu Hükümet Programı Güven Oylaması gündemiyle toplandı.

Güven oylaması gündemiyle toplanan Meclis'te Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin araştırılması için verdiği soru önergesi oylandı.

Önergeyle ilgili  HDP'den İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) grubu adına Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına ise İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu söz aldı.

Tahir Elçi ile 25 yıllık bir çalışma arkadaşlığı ve dostluğu olduğunu belirten Tanrıkulu, “Zaman zaman yarışmışlığım var ama hiçbir zaman dostluğumuzu, arkadaşlığımız yitirmedik” dedi.

Elçi'nin bir barış savunucusu olduğunu kaydeden Tanrıkulu, “Birçok avukat yetiştirdi. Sizlerin örtmeye çalıştığınız cezasızlıkla taçlandırdığınız birçok faili meçhul dava dosyasının yargı önüne çıkmasında katkı sundu, iğneyle kuyu kazar gibi dava dosyalarının peşine düştü. Yılmadı, tehdit edildi ama, o davaların peşine düştü” diye konuştu.

‘Ölüme nasıl bu kadar sessiz kalabilirsiniz?'

Tahir Elçi'nin ensesinden tek kurşunla öldürüldüğünü belirten Tanrıkulu, “Öldürülen kişi, öldürüldüğü yer, öldürüldüğü zaman ve öldürüldüğü biçim hepsi tesadüf mü? Hakikaten böyle misiniz? Göz göre göre ölüme nasıl bu kadar sessiz kalabilirsiniz?” dedi.

Tanrıkulu'nun bu sözleri üzerine AK Parti sıralarından tepkiler yükseldi. Tanrıkulu tepkilere, “Terbiyesizlik yapmayın, terbiyesizlik yapmayın, dinleyin” diyerek yanıt verince AK Parti'li vekiller sıralara vurdu.

‘Benim üslubum doğru'

Bunun üzerine Meclis Başkanı Kahraman'ın, “Sayın Tanrıkulu kullandığınız kelimelere dikkat edin. Sizin o beyanınız çok yanlış. Lütfen konuşma üslubunuzu doğru yapın. Yaralayıcı bir beyanda bulunulmasını önlemek benim görevim” sözlerine Sezgin Tanrıkulu, “Benim üslubum doğru” diye karşılık verdi.

Parlamentonun bu meseleyle bir barış meclisine dönüştürülmesini talep ettiğini kaydeden Tanrıkulu, “Ama halen burada kavga ediyoruz, en normal sözümüze bile laf söylüyorsunuz. Nasıl bu parlamentonun bir barış, toplumsal uzlaşma meclisi olmasına hizmet edeceğiz? Tahir Elçi bunu istiyordu. Gelin bunu yapalım. Bir başlangıç yapalım. Yeniden konuşalım” dedi.

‘Lanet olsun'

AK Parti sıralarından sözlü tepkilerin devam etmesi üzerine Tanrıkulu, “Bu kadar tahammülsüzlük, bir ölüm üzerine konuştuğumuz ortamda Türkiye'ye bir mesaj değildir. Lanet olsun, başka bir şey söylemiyorum” sözleriyle kürsüyü terk etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin önergesi AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oylarıyla reddedildi.

Yeni hükümet ise 315 oyla güven oyu aldı./imc

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.