Ot biçme mesaisine sıcaklık molası

Ot biçme mesaisine sıcaklık molası

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde ot biçen çiftçiler, aşırı sıcaklıklar nedeniyle çalışma mesailerine öğle arası veriyorlar.

A+A-

YÜKSEKOVA - Yüksekova'ya 56 kilometre uzaklıkta bulunan Dağlıca köyü'nde çiftçilerin zorlu ot biçme sezonu başladı. Kış mevsiminde hayvanlarının aç kalmaması için tırpan ve orakla ot biçen çiftçiler, aşırı sıcaklar nedeniyle zorlu mesailerine ara veriyorlar. Şafak vakti ile beraber çalışma alanına inen çiftçiler, kavurucu sıcaklıklar yüzüyle öğle yemeği için eve geri dönüyorlar. 

Biraz dinlenen ve havanın biraz serinlemesini bekleyen çiftçiler, tekrar çalışma alanlarına geri dönüp hava kararıncaya kadar çalışıyorlar. 

Ramazan ayı nedeniyle ot biçme sezonuna geç başladıklarını belirten çiftçilerden İmat Özaka, "Kışın hayvanlarımız aç kalmasın diye mecbur ot biçiyoruz. Bu otları bir yerde biriktiriyoruz ve kış mevsiminde hayvanlarımıza yem olarak veriyoruz. İşimiz çok zor. Tırpan ile ot biçmek çok kolay birşey değil. Havaların aşırı sıcak olması bu işi daha da zorlaştırıyor. Biz de sabah 5 gibi işe geliyoruz, öğle yemeği için eve gidiyoruz. hem biraz dinleniyoruz hem de havanın biraz serin olmasını bekliyoruz. Daha sonra hava kararıncaya kadar tırpan ve orakla ot biçiyoruz" dedi.

Sıcak havalar nedeniyle çalışma performanslarının düştüğünü belirten Servet Özaka ise, "Öğle arası vermezsek sağlığımız olumsuz etkilenebilir. Bu havada yürümek bile zor. Hayvanlarımızın yiyecekleri için çalışmaya mecburuz. Engebeli arazi olduğu için teknolojik aletler kullanamıyoruz, onun için bilek gücüyle çalışıyoruz. Öğle arası dışında arada bir çay içip dinlenebiliyoruz. Onun haricinde pek dinlenme fırsatımız olmuyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.