'Özel Güvenlik Bölgesi' ilanı Anayasa'ya aykırı

'Özel Güvenlik Bölgesi' ilanı Anayasa'ya aykırı

Dersim'e heyet gönderen CHP hazırladığı raporda, valilikçe alınan bu kararın Anayasa'ya aykırı olduğu tespitinde bulunularak, kararla birlikte kentte tarım ve hayvancılığın büyük bir darbe alacağı kaydedildi.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Dersim bölgesinde ilan edilen "Özel Güvenlik Bölgeleri" kararına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün başkanlığında milletvekilleri Ali Özcan, Nihat Yeşil, Hilmi Yarayıcı ve Orhan Sarıbal'dan oluşan bir heyet, kente giderek temaslarla bulunduktan sonra yaptıkları görüşme ve incelemelerin ardından hazırladıkları raporda çarpıcı ifadelere yer veriliyor.

Raporda, bölgede valilerin keyfi kararlar alındığına dikkat çekilirken, valilerin bu keyfi kararlarının önüne geçebilecek yasaların bulunmadığına dikkat çekildi. 

Raporda, 1994 yılında alınan "Özel Güvenlik Bölgesi" kararlarının ardından 8 bin 439 haneden 41 bin 939 kişinin yerini terk etmek zorunda bırakıldığı hatırlatıldı. Güvenlik bölge ilan edilen yerlerde tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı bölgeler olduğuna dikkat çekilen raporda, alınan bu kararların kararın organik tarım, hayvancılık ve arıcılığı yok edeceği vurgulandı. 

Anayasaya aykırı

Valilikçe 14 bölgenin "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilmesi kararının dayanağı olan "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu" ile "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği"nin çelişkili olduğuna ve valiliklere geniş bir yetki verdiğine yer verildi.

Raporda, bu yetkinin Bakanlar Kurulu ve TBMM'de dahi olmayıp, son derece basit ve yetersiz olan bir karar alma süreciyle valilere temel hak ve hürriyetleri durdurma yetkisi veren bu kararın Anayasa'ya açıkça aykırı olduğu kaydedildi. 

Raporda, "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilen bölgelerde köylerini boşaltmaları istenen yurttaşlara tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini sürdürecekleri alternatif alanlar gösterilmediği ve böyle bir durumun yurttaşların tarım ve hayvancılığa büyük bir darbe vuracağına yer verildi./Ajanslar

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.