Pfizer ve Moderna aşıları yıllarca koruma sağlayabilir

Pfizer ve Moderna aşıları yıllarca koruma sağlayabilir

ABD'de yapılan bir araştırma, Pfizer ve Moderna aşılarının bağışıklık süresine dair önemli bir bulguya ulaştı. Araştırmada, bu iki aşının lenf düğümlerinde oluşturduğu 'hafıza hücreleri' incelendi.

A+A-

New York Times gazetesi, ABD'de yapılan bir araştırmaya dayanarak Pfizer ve Moderna aşılarının korona virüsünün mevcut türlerine karşı yıllarca koruma sağlayabileceğini yazdı. Washington Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, bu iki aşının Covid-19'a karşı vücutta oluşturduğu 'hafıza hücrelerinin' uzun süre yok olmadığı tespit edildi.

KEMİK İLİĞİNDEKİ BULGUDAN YOLA ÇIKTILAR

Araştırmanın çıkış noktası, Covid-19'u geçiren kişilerde virüsü tanıyan bağışıklık hücrelerinin enfeksiyondan en az sekiz ay sonra kemik iliğinde pasif şekilde kalmaya devam ettiğinin saptanması oldu. Washington Üniversitesi'nden immünolog Ali Ellebedy'nin geçtiğimiz ay yaptığı bu keşfi, bir diğer araştırma ekibinin çalışması izledi. Bu çalışmada da, B hücresi adı verilen bu 'hafıza hücrelerinin' enfeksiyondan en az bir yıl sonra bile gelişip güçlendiği tespit edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.