Rojava heyeti resmi protokolle karşılandı

Rojava heyeti resmi protokolle karşılandı

İtalya’da hükümet nezdinde görüşmeler yapan Rojava heyeti Meclis Başkanı Laura Boldrini ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

A+A-

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanı Nesrin Abdullah ve Kobani Kantonu Başbakanı Enver Muslim ve TEV-DEM Eş Başkanı Sinem Muhammed en oluşan Rojava delegasyonunu İtalya'da bir dizi görüşmeler yaptı.

Heyet ilk görüşmesini Lazio Bölge Başkanı Massimilano Smeriglio ve belediye meclis üyeleri ile yaptı.

Kobani'yle dayanışma sözü

PYD Eş Başkanı Müslim, Kobani Kantonu Başbakanı Enver Muslim ve YPJ komutanı Nesrin Abdullah'ın katıldığı ilk görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Delegasyon üyeleri konuşmalarında Rojava'da halkın kendi iradesiyle kurduğu demokratik özerklik sisteminin kurumsallaşabilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Kobani başta olmak üzere her üç kantonda sadece ekonomik olarak değil aynı zamanda politik, teknik ve kalkınma gibi konularda önceliği demokrasi olan her kesimin işbirliğine gereksinim duyduklarını ifade ettiler.

Heyetin aktarımından sonra Lazio Bölgesi Temsilcileri de bugüne kadar Rojava'ya destek amacıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha önce bölge meclisinin konuyla ilgili bir önerge çıkardığını hatırlatan yetkililer Kobani ile özellikle sağlık alanında işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Kobani'ye doktor gönderme, okullar arası değişim ve ekonomik kalkınma çerçevesinde çeşitli projeler gerçekleştireceklerinin sözünü verdi. Bölge başkan yardımcısı Massimilano Smeriglio da önümüzdeki aylarda bu konuya ilişkin resmi bir protokol hazırlayacaklarını ifade etti.

İtalya Senatosu Dışilişkiler Komisyonu'yla görüşme

Heyet ikinci görüşmesini İtalya Senatosu Dışilişkiler Komisyonu ile yaptı.

Görüşmeye komisyon üyelerinin yanı sıra senatoda Forza İtalia Gup Başkanı Paolo Romani de katıldı.

Rojava'daki demokratik özerlik sistemi, ekonomik, kültürel, güvenlik vb. konularda oluşan kurumsallaşmalara ilişkin bir saatlik resmi bir sunum yapan delegasyon üyeleri IŞİD'e karşı mücadele esnasında yaşanan zorlukları da anlattı.

Resmi protokolle karşılama

Heyet son görüşmesini İtalya Meclis Başkanı Laura Boldrini ile yaptı.

Resmi bir protokolle karşılanan heyet üyelerinin görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Görüşmede heyet adına konuşan PYD Eş Başkanı Müslim ve TEV DEM Eş Başkanı Sinem Muhammed, Rojava'da ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi konularda yapılanları ayrıntılı bir şekilde anlattı. Rojava'daki özerklik sisteminin dünyada örnek teşkil ettiğini bu nedenle devletler nezdinde resmi olarak tanınması gerektiğini ifade etti.

TEV DEM Eş Başkanı Muhammed ise demokratik özerklik projesinin temelini bölgedeki toplumsal dokuya zarar vermeyen bir ortak yaşam arzusunun oluşturduğunu ifade etti.

Heyetin aktarımlarını önemli bulduğunu ifade eden Laura Boldrini, bu sistemin sadece Kürtlerin değil bölgede yaşayan tüm halklar ve inançların sisteme dahil olması gerektiğini söyledi.

Boldrini, başta İtalya Meclis Başkanı sıfatıyla ve Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde Rojava'ya gereken desteğin sunulması için çaba harcayacaklarını ifade etti.

Hükümetin Rojava'ya desteğini teşvik eden girişimlerin yanı sıra İtalya'da bulunan 12 bölgenin başkanlıklarını da Rojava'ya lojistik ve ekonomik anlamda destek sunması için teşvik edeceklerini belirtti.imc

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.