Sancar: Halepçe için uluslararası anma günü olsun

Sancar: Halepçe için uluslararası anma günü olsun

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bu katliamlar aynı zamanda Kürt halkının birlik olmasının tarihsel bir görev ve sorumluluk olduğunu bütün yakıcılığı ile bizlere hatırlatmaktadır" dedi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Halepçe katliamının soykırım suçu olduğunu söyledi ve uluslararası bir anma günü çağrısı yaptı.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Sancar, Halepçe Katliamı’nın 33’üncü yıldönümü olduğunu hatırlattı. Sancar şöyle konuştu:

'5 BİN İNSAN KATLEDİLDİ, 7 BİN İNSAN YARALANDI'

“Bundan tam 33 yıl önce küçük bir kasaba olan Halepçe’de insanlar havada hoş bir koku, tatlı bir elma kokusu aldılar. Birkaç dakika sonra nefesleri kesildi. Yanarak, bombalarla parçalanarak, infaz mangalarının evine geçenlerle beraber çoğunluğu kadın ve çocuk 5 bin insan katledildi. 7 bin insan yaralandı. Halepçe’de özürlü doğum oranı Hiroşima ve Nagazaki’nin 4-5 katıla ulaştı. İnsanlığa karşı işlenen bir suçtur bu, vahşettir. Bu bir soykırımdır. Uluslararası camiaya çağrı yapıyoruz: Halepçe’yi tanısınlar ki uluslararası bir anma günü olsun. Hep birlikte bugünleri hatırlama çabasıyla gündeme tutmalıyız. Bir daha asla demenin yolu buradan geçiyor. Bir daha bu katliamlara izin vermemek için her şeyi yapacağız. İnsanlığa görev düşüyor. Vicdanlı bütün kesimlere görev düşüyor. Toplamda 182 bin kürdün katledildiği Enfal operasyon. O gün yaşanan acı bugün tazeliğini koruyor. Yüzleşilmeyen, tamir edilmeyen bütün acılar, o günkü tazelikle bugün yaşamaya devam eder."

'BU BORCU YERİNE GETİRMEK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ'

“Halepçe’de 33 yıl önce yaşanan bu acı kendisini Kobanê’den, Şengal’e dalga dalga gösteriyor. Hakikat ve adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeliyiz. Bu katliamlar aynı zamanda Kürt halkının birlik olmasının tarihsel bir görev ve sorumluluk olduğunu bütün yakıcılığı ile bizlere hatırlatmaktadır. Bunu başarmak Kürt halkına karşı siyasi olduğu kadar vicdani borcumuzdur. Bu borcu yerine getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Bir kez daha bunun sözünü veriyoruz.” (MA)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.