Şemdinli'deki çocuk istismarını Milletvekili Bartın Meclis'e taşıdı

Şemdinli'deki çocuk istismarını Milletvekili Bartın Meclis'e taşıdı

Şemdinli'de yaşanan çocuk istismarını Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Öznur Bartın, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan çocuğa cinsel istismar olayını Meclis'e taşıdı.

Bartın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir'in cevaplaması istemiyle cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra intihara sürüklenerek yaşamını yitiren 11 yaşındaki Esra Y. olayı üzerine, TBMM'ye soru önergesi verdi. 

Bartın'ın önergesinde, "Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 2016 yılında 11 yaşındaki Esra Y. isimli kız çocuğu; Nihat Yılmaz, Veysi Yılmaz ve Zahir Yılmaz tarafından cinsel saldırıya maruz kalmıştır. Nihat Yılmaz, Veysi Yılmaz ve Zahir Yılmaz cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanmış ancak 6 ay sonra serbest bırakılmışlar. Cinsel saldırıya uğrayan ve daha sonra intihara sürüklenen Esra Y. sanıkların serbest bırakılmasından 11 gün sonra yaşamını yitirmiştir. Olaya dair açılan davanın duruşması, 17 Temmuz 2023’te Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme; mağdur avukatların, Esra Y.’ye ait günlükte isimleri geçen Erdem Y.’nin ve Esra Y.’ye kaldırıldığı hastanede ilk müdahalede bulunan hemşirenin tanık olarak dinlemesi talebini de reddetti. Duruşmada mağdur Esra Y.’nin avukatı Nükeyf Onursal, Esra Y.’nin abisi Selim Y. ve babası Bazid Y.’nin, sanıklar Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz’ın abisi ve akrabaları tarafından tehdit edildiğini ifade etti. Ayrıca sanık yakınlarının aileye; “Şikayetinizden vazgeçmezseniz sizden biri de muhakkak öldürülecek. Bu mahkemede bizden biri tutuklanırsa, sizden biri de ölecek” şeklinde tehditlerde bulunduğu belirtilmiştir. Duruşmada Savcılık mütalaasında sanıkların, “nitelikli cinsel istismar”, “hürriyeti tehdit etme” ve kaçma şüphesi oldukları gerekçesiyle tutuklanmalarına yönelik talepte bulundu ancak sanıklar Veysi Yılmaz, Zahir Yılmaz ve Nihat Yılmaz’ın 42’şer yıl hapis cezası almalarına rağmen mahkeme heyeti faillerin tutuksuz yargılanması kararı vermiştir. 3 Kasım 2023 tarihine ertelenen davanın, sanıklarının tutuklanmaması yönünde verilen karar; ayrıştırıcı ve hukuksuz olmakla birlikte mağdur aileye yönelik tehditlerin gerçekleşme ihtimalini daha da arttırmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Bartın'ın bakanlıklara yönelttiği sorular şöyle:

  1. 2016’da Şemdinli’de Nihat Yılmaz, Veysi Yılmaz ve Zahir Yılmaz’ın 11 yaşındaki Esra Y.’ye cinsel saldırıda bulunmaları nedeniyle tutuklanıp 6 ay sonra serbest bırakılmalarına ve serbest bırakıldıktan sonra Esra Y.’yi intihara sürükleyip yaşamını yitirmesine dair bilginiz var mıdır?
  2. Bakanlığınız; 11 yaşında iken Nihat Yılmaz, Veysi Yılmaz ve Zahir Yılmaz’ın cinsel saldırısına maruz kalan, intihara sürüklenen ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Esra Y.’ın davasına müdahil midir?
  3. Cinsel istismara maruz kaldıktan sonra intihara sürüklenen ve yaşamını şüpheli bir şekilde yitiren Esra Y.’nin ölümünde Bakanlığınızın bir ihmali var mıdır? Esra Y.; maruz kaldığı cinsel saldırıdan sonra Bakanlığınız tarafından kendisine manevi destek verildi mi?
  4. Bakanlığınız, cinsel istismara maruz kalan çocukların intihara yönelmelerini önleyecek hangi tedbirleri almaktadır?
  5. Bakanlığınıza, cinsel istismar dosyalarında etkin soruşturma yürütülmediğine ilişkin son 8 yılda kaç başvuru yapılmıştır? Kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?
  6. Bakanlığınız çocuğa karşı işlenen suçlarda etkin bir soruşturma yürütülmesi için gerekli çalışmaları ne zaman başlatacaktır?
  7. Çocuğa karşı işlenen suçlarda çocuk ihtisas mahkemelerinin kurulmasına ilişkin bir çalışmanız mevcut mudur?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.