Soma davası ertelendi

Soma davası ertelendi

Türkiye’nin yaşadığı en büyük maden faciası olan Soma davasının ilk duruşması bugün yapıldı. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 15 Nisan'a erteledi.

A+A-

Türkiye'nin yaşadığı en büyük maden faciasının davasında ilk duruşma bugün gerçekleşti. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı, tutuklu sanıkların duruşmalara getirilmesine karar vererek, duruşmayı 15 Nisan'a erteledi.

301 işçinin can verdiği Soma faciası davası için Akhisar'da özel salon yapıldı. 487 mağdurun yer aldığı 45 sanıklı duruşmaya Soma AŞ'nin sahibi Can Gürkan dahil 8 sanık cezaevinden bağlanacak ve duruşma 10 gün süreyle kesintisiz gerçekleştirilecek.

İLK DURUŞMADA GERGİNLİK

Duruşma salonu karıştı. Madenci yakınları sanık avukatlarına saldırdı. Salona çevik kuvvet girdi.

“ADİL YARGILANMA İSTİYORUZ”

Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar, avukatlar, ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı “İsmini yazdırmayan var mı?” diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp “Adil yargılama istiyoruz” diyerek, tutuklu sekiz sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti. Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, “Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmişler, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler” dedi. Herkes biradna bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı tepkiler devam ederse ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madence eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına yöneldi. Salon karıştı, avukatlar dışarıya güçlükle çıktı. Polis salona geirerek düzeni sağlamaya çalıştı.

MADENCİ YAKINLARINA ENGEL

Mahkeme salonuna hayatını kaybeden madenci yakınları alındı. CHP'li Mahmut Tanal mahkeme başkanıyla görüşerek “ölen madencilerin çocukları, eşleri, anne babaları girebilecek” açıklamasının ardından diğer madenci yakınları da mahkeme salonuna girmeye çalıştı. Polise tepki gösteren madenci yakınları salona girmek için tepki gösterdi.

DAVA 10 GÜN SÜRECEK

Dava Akhisar'da özel olarak hazırlanan Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi Salonu'nda görülecek. 10 gün sürecek duruşmada aralarında Can Gürkan'ın da olduğu 8 tutuklu sanık, bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi'nden duruşmalar için özel hazırlanan salona SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlanacak. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekillerinin de katılacağı duruşma öncesi Akhisar'da geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

İSTENEN CEZALAR

Tutuklu 8 şüpheli Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında ‘olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 25 yıla kadar, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan ise 162 kez 6 yıla kadar hapis istendi. Tutuksuz 37 şüphelinin ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu sanıklardan 25'inin cezalarının, “bilinçli taksir” olduğu gerekçesiyle 3'te 1 oranında artırılması talep edildi./AJANSLAR

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.