Soma Davası tanık ifadeleri ile devam etti

Soma Davası tanık ifadeleri ile devam etti

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili açılan davanın 4'üncü duruşmasının 6'ncı oturumunda, madenden sağ kurtulan tanık işçilerin ifadelerinin dinlenmesine devam edildi.

A+A-

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 8'i tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4'üncü duruşmasının 6'ncı oturumunda madenden sağ kurtulan mağdur işçilerin ve tanıkların ifadelerine devam edildi. Duruşmanın dün öğleden sonraki oturumunda ilk olarak ifadesi alınan tanık işçi Emin Usta, yaklaşık 6 yıldır madende çalıştığını belirterek, nakliyat vardiya amiri ve bant bakım sorumlusu olarak çalıştığını söyledi. Olay günü saat 13.30 sularında U3 bölgesine geçtiğini ve 3. bant kuyruğunda taban alındığını söyleyen Usta, buraya gerekli kontrolleri yapmak için geldiğini ifade etti.

Kendisine iş bitiminde bat arasına ekleme yapılacağı bilgisinin verildiğini de belirten Usta, o gün 2 top atımı yapıldığını 2. atımdan sonra kendisinin oradan ayrıldığını söyledi. Kısa bir süre sonra enerjinin kesildiğini ve hemen ardından duman gelmeye başladığını kaydeden Usta, "İnsan nakil bandında giderken birden elektrikler kesildi. Saat 15.00 sıraları gibiydi. 5 dakika sonra bir Duman geldi. Biz de nefesliğe girdik ve bir süre sonra dışarıya çıktık. Daha sonra kurtarma çalışmalarına katıldım. Kurtarma çalışmalarında İsmail Adalı ve Ertan Ersoy'u da gördüm" dedi. Havanın ters çevrilmesinin ardından ise kurtarma çalışmalarına katıldıklarını ifade eden Usta, girdikleri S panosunda birçok arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini kaydetti. Ayrıca olay sırasında madende telefonların da çalışmadığını kaydeden Usta, diğer tanıkların aksine müfettiş geleceği zaman herhangi bir hazırlık yapmadıklarını söyledi.

'Ömür yandı ömür'

Öte yandan Usta'nın ifadesi sırasında soru soran sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit'in, "Şu arkanızda duran sanıklar gerekli önlemleri almayıp 301 kişinin ölümünden sorumlu tutuyorlar" diyerek söze başlaması üzerine salondaki madenci yakınları ve avukatlar tepki gösterdi. Avukatlar, Koçyiğit'in tanık'ı yönlendirmeye çalıştığını belirtirken, Koçyiğit, "Bu olay size göre hala bir kömür yangını tabi" dedi. Bunun üzerine madenci ailelerin avukatları ise "Size kömür yangını, ömür yandı ömür" şeklinde cevap verdi. Ayrıca sanık avukatları, tanığa sordukları sorularla sık sık yangının bantlardan çıkmış olabileceği ihtimalinin üzerinde durması dikkat çekti.

'Müfettişler geleceği zaman göstermelik güvenlik tedbirleri alınıyordu'

Ardından tanık Şenol Karakaş'ın ifadesine geçildi. 2010 yılından beri madende bantçı olarak çalıştığını belirten Karakaş, olay günü 3. bant kuyruğunda taban aldıklarını söyledi. Saat 11.00 ve 14.00 arasında iki adet dinamit atıldığını kaydeden Karakaş, o gün dinamit atılırken başlında emniyetçi bulunmadığını söyledi. Son atılan dinamitin ardından ilk etapta beyaz, sonrada giderek koyulaşan bir duman geldiğini kaydeden Karakaş, "Bandın kuyruğunda oturuyorduk. Aşağıdan beyaz bir duman geldi. Yukarı doğru çıktık. Bir yanık kokusu geliyordu. Lastik yanığı gibi. Sonra biraz çalışmalara yardım ettim. Hortum falan getirdik. Daha sonrada oradan çıktık" diye konuştu. Olay günü bantların birçok kez durduğuna dikkat çeken Karakaş, olay anında gaz maskesi çalışmaya işçilere şahit olduğunu söyledi. Ayrıca müfettişler geleceği zaman göstermelik güvenlik tedbirleri alındığını da kaydeden Karakaş, daha sonra her şeyin eski haline döndüğünü belirtti./diha

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.