STK'lardan çağrı: "Güzeldere tünelinin açılmasını istiyoruz"

STK'lardan çağrı: "Güzeldere tünelinin açılmasını istiyoruz"

STK'lar, Hakkari-Van karayolu arasında 2013 yılında yapımına başlanan ve yıllardır bitirilemeyen Güzeldere Tüneli’nin bir an önce açılması için çağrıda bulundu.

A+A-

MUSA DÜZENCİ / YÜKSEKOVAGÜNDEM

YÜKSEKOVA – Hakkari - Van karayolunda trafik güvenliğinin sağlanması ve  yağışlı havalarda ulaşımın aksamaması amacıyla 2013’te yapımına başlanan GüzeldereTüneli’nde çalışmalar sürüyor.

Vatandaşların 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'ndeki  22 kilometrelik virajlı yoldan kurtulmasını sağlayan projede, çift tüp halinde 3 bin 150 metrelik tünelin açılması planlanıyor.

Birinci tünelde ışık görme töreni yapılırken, ikinci tüpte 277 metrelik mesafenin kaldığı öğrenildi. Kış mevsiminin gelmesi ile beraber Güzeldere Geçidi’nde uzun araç kuyrukları görülmeye başlandı.  Tünel yapım çalışmasının uzun yıllar sürmesinin  vatandaşları mağdur ettiğini kaydeden Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, çalışmaların hızlandırılmasını ve bir an önce ulaşıma açılmasını talep etti.

'BU BÖLGE VATANDAŞLARIMIZIN KORKULU RÜYASI'

Türkiye’de ulaşımda ciddi anlamda büyük gelişmelerin olduğunu kaydeden Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin “Büyük tünellerin yapıldığını görüyoruz.  Fakat Hakkari geneline baktığımız zaman maalesef bu hizmetten yararlanmadığımızı görüyoruz. Türkiye’nin en uzun kar yolu tüneli olan Zigana Tüneli bile altı yıl içerisinde bitirmişken bugün Hakkari-Van güzergahındaki bu tünel on yılı aşkın süredir hala devam ediyor, bitirilemedi. Bu bölge ciddi anlamda vatandaşlarımızın korkulu rüyası ve vatandaşlar bu yola ölüm yolu ismini vermiştir. Burada her yıl nice kazalar meydana geliyor, maalesef ki ölümle sonuçlanıyor, bu da çok büyük bir acı veriyor. Aynı zamanda ekonomik olarak da olumsuz etkiliyor ilimizi. Oradaki tüneller bitirildiği zaman hem zamandan kazanmış olacağız hem mesafeyi kazanmış olacağız.  Bu tünellerin  bir an evvel bitirilmesini istiyoruz. Bütün bölge halkının beklentisi bu yöndedir. Bahsettiğimiz güzergahtaki tüneller tamamlanırsa yaklaşık yarım saatten fazla bir süre kazanmış olacağız, yol kısalmış olacak ve oradaki kazaların önüne geçmiş olacağız” dedi.

'GÜZELDERE DEĞİL ÖLÜMDERE'

Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Abdi Arslan, “Gerçekten Türkiye’de mükemmel yollar yapıldı. İzmir’den Şırnak’a, İstanbul’dan Başkale’ye ama Hakkari il sınırları içerisine girdiğimizde Hakkari’nin bu yollardan maalesef hiçbir şekilde yararlanmadığını söylemek doğru olurdu diye düşünüyorum. Güzeldere’de iki santim üç santim kar yağdığında şoförler maalesef yollara çıkamıyor . Son zamanlarda Güzeldere’de kazaların meydana geldiğine şahit olabiliyoruz. Şoförlerimiz artık Güzeldere değil de ‘Ölümdere’ olarak ismini koymuşlar. Bundan önceki bakanımız şu anki Ulaştırma Bakanımız tünelin ışığının görüldüğünü söylediler, oysaki vatandaşlar da sabırsızlıkla bu ışığı görmeyi umut ediyorlar.  Sağlık açısından, lojistik açısından bizlere büyük avantaj sağlayacak olan Güzeldere Tüneli‘nin bir an önce açılması ve ışığının biz sürücüler tarafından görülmesi bizim dileğimizdir. Bu hususta yetkililerin biraz duyarlı olmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"KIŞ AYLARINDA ÇİLELİ BİR YOLA DÖNÜŞÜYOR"

Yüksekova Ticaret Odası Başkanı Salih Özdemir, “Yaklaşık on yıldır tarihi İpekyolumuzun güzergahında bulunan 32 viraj ismiyle tabir ettiğimiz 2720 rakımlı bir geçişimiz vardır. Özellikle kış aylarında çok çileli bir yola dönüşüyor. Özelde de ağır tonaklı yük taşıyan TIR kamyonlarında ciddi bir sorun yaşanmaktadır. En ufak bir kar yağışında buzlanma oluyor ve trafik kazalarına sebebiyet veriyor. Bu tünel yaklaşık 11 yıldır devam ediyor. Bizim için çok elzem bir yoldur, tarihi İpek yoludur. Burdan sizin aracılığınız ile Ulaştırma Bakanlığımıza Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz; bir an önce ödenek sıkıntısının giderilmesivle bu problemin bir an önce çözülmesi için çağrıda bulunuyoruz. Lütfen bu konuda duyarlı olsunlar” şeklinde konuştu.

"TÜNELLERİN AÇILMASINI İSTİYORUZ"

Yüksekova Şoförler Odası Başkanı Selami Durna, “3150 metrelik tünellerin on yıldır bitirilmemesi ciddi anlamda esnafımıza ve halkımıza sıkıntılara yol açıyor. Kar yağışıyla beraber günlerce, saatlerce orada karda kışta bekleyen şoför esnafımız oluyor, hastalarımız oluyor. Ankara’ya İstanbul’a giden insanlarımızın acil işleri oluyor, düğünü oluyor, taziyesi oluyor. Bu tünellerin bitmemesi ile beraber ciddi anlamda hakkımızın sıkıntısı var. Biz bir an önce bu tünellerin bitirilmesini istiyoruz. Yüksekova‘da yazın uçak seferlerimiz çok iyi, sıkıntısız bir şekilde insanlarımız gidiyor ama maalesef kışın burada otomatik pilot indirme dediğimiz cihaz olmadığı için buradaki vatandaşlarımız uçak için mecbur ya Van’a ya Muş’a ya Diyarbakır’a gidiyor. Kışın kötü hava şartları nedeniyle, Güzeldere Geçidindeki bu sıkıntıların olmasıyla beraber ya uçak biletini yakıyor yada uçma hakkını kaybediyor. Hastası oluyor zamanında gitmiyor, oradaki randevusunu bile kaçırıyor . Biz oradaki tünellerin açılmasını istiyoruz” dedi.

"CİDDİ BİR ÇALIŞMA YOK"

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, “Yaklaşık on yılı aşkın, 2013’ten bu yana bir çalışma var üzerinde. İlk başladığında gerçekten çok ciddiydi. Uzağı yakın eden bir programlı çalışmaydı ama şimdi bugüne kadar maalesef bitirilemedi. 2019’da da bitmesi gerekiyordu ancak hem izlenimlerimiz hem aldığımız görüşler maalesef bu tünellerde çok çalışma olmadığı yönündedir. Daha birinci tüpün bile bitmediği söyleniyor. İkinci tüpün daha 277 metre gibi bir mesafesi kaldığını ve bu iki tüp hayata geçmeden açılışına izin verilmeyeceğini biliyoruz. 2019’da bitmesi gerekiyordu ama maalesef bitmiyor. Şunu görüyoruz ki çok ciddi bir çalışma yok, bir denetim yok. İlgili bakanlığın tünellerle ilgili bir heyet, bir gözlemci göndermesini, bu çalışmanın daha ciddiye alması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşım açısından söylemek gerekirse Derecik, Şemdinli, Yüksekova , Hakkari, Çukurca, Başkale olmak üzere yaklaşık dörtyüz binlik bir  nüfusun ulaşımını rahatlatacak bir projedir. Bunun için gerçekten çalışmaya ihtiyaç var. Vatandaşların rahatsızlığı gözlenebiliyor. Bu tüneller neden bitmiyor? Karadeniz’i baz alıyorum,  adamlar neredeyse yılda bir tane tünel bitiriyorlar. Karadeniz’e yapıyorsunuz, belki daha ileri bir teknoloji ile yapıyorsunuz ama söz konusu Hakkari- Van karayolu olduğunda bu ciddiyeti, bu özeni neden göstermiyorlar. Kışın gelmesiyle beraber Güzeldere Geçidi sıkıntılı oluyor, kazalar meydana geliyor. Esnaflar da mağdur oluyor.  Güzeldere Geçidi aşılamıyor diye kargo gelmiyor. Devlet buraya bir yatırım yapmış ama o yatırımı denetlemiyor” sözlerini sarf etti.

"GÜZELDERE GEÇİDİ BİZLERE BÜYÜK ENGEL"

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ise “Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bir bölgede yaşıyoruz. 6 ayın kış geçtiği bir bölgedeyiz maalesef. Bizim özellikle de hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin yem  ihtiyaçlarının tedariğini sağlamak için kışın arpa ve yem taşımacılığı  konusunda yoğun bir trafik oluyor. Tabi Güzeldere Geçidi bizlere büyük bir engel oluşturuyor. Yaklaşık 10 yıldır yapımı devam eden bir tünelden bahsediyoruz. Tünelin oluşması çok büyük bir önem arz ediyor. Ama sanki Yüksekova’yı cezalandırma gibi bir duruma neden oldu. STK’lar olarak bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Sadece kendi bölgemizden bahsetmek doğru değil çünkü burada Şemdinli var, Derecik var, Çukurca, Hakkari merkez var. Esendere bölgelerinden bahsediyoruz. Yetkili kurumlara, bölge karayollarına başvuru yapmamız lazım. Vatandaşların yaşadığı mağduriyeti dile getirmek lazım” dedi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.