Suriye ateşkesi kabul etti

Suriye ateşkesi kabul etti

Suriye, Rusya ve ABD arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamında operasyonları durdurmayı kabul etti. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada IŞİD, El Nusra ve bunlarla bağlantılı diğer örgütlere yönelik operasyonların durdurulmayacağı açıkla

A+A-

Suriye hükümeti, Rusya ve ABD arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamında operasyonları durdurmayı kabul etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “IŞİD, El Nusra ve bunlarla bağlantılı örgütlere yönelik operasyonların devam edeceği” ifade edildi.

Bu grupların askerlere ya da sivillere yönelik saldırılarına misliyle karşılık verileceği, ayrıca, silahlı örgütlere yapılan yardımların durdurulması için sınırların kontrolünün sağlanması gerektiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Suriye hükümetinin Cumartesi günü başlayacak ateşkesin istikrarı için silahlı grupları ve yerlerini belirleyerek Rusya ile işbirliği yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

Suriye muhalefetinin çatı örgütlenmelerinden Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkes ve barış görüşmeleri çabalarını ele almak üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı.

Komite'nin sözcüsü Monzer Mahkhous, haber ajansı AFP'ye toplantının 2-3 gün sürmesinin beklendiğini söyledi.

Ne olmuştu?

ABD ile Rusya, Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması için anlaşmış, IŞİD ve Kaide kolu Nusra'yı kapsamayacak ateşkesin yürürlüğa girmesi için tüm taraflara 26 Şubat öğlene dek anlaşmaya uymayı teyit etmesi istenmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesinin ardından “ABD ile ateşkesi kontrol için etkili mekanizma kurmaya hazırız. Sıcak hatlar, çalışma grupları oluşturulacak” demişti.

Suriye'deki ateşkesin 27 Şubat'ta başlayacağını duyurmasının ardından, ülkedeki parlamento seçimlerinin 13 Nisan'da gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Suriye'de yaklaşık beş yıldır süren savaşta bugüne kadar 260 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 11 milyondan fazla kişi yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı./imc

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.