Tuncel:Sokakları terk etmeyeceğiz

Tuncel:Sokakları terk etmeyeceğiz

BDP İstanbul Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, 1 Ekim'de açılacak TBMM'nin ilk işinin 'savaş tezkeresi'ni geçirmek olacağını belirterek, '1 Ekim ile birlikte Türkiye'de siyaset daha da gerilecek gibi' dedi.

A+A-
Meclis'teki tek demokrasi dinamiğinin Blok milletvekilleri olduğunun altını çizen Tuncel, "Bizler, demokratik muhalefeti güçlendireceğiz, sokakları terk etmeyeceğiz. Çünkü sokaklar kiminse iktidar onundur. Şimdi demokrasi güçlerinin kendisini sokaklarda gösterme zamanı" diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, 1 Ekim'de başlayacak olan yeni yasama yılında ANF'nin sorularını yanıtladı.

Çok gergin bir süreçte TBMM'nin açılacağını hatırlatan Tuncel, "TBMM'nin ilk işi savaş tezkeresini görüşmek olacak. Bu konuda AKP, CHP ve MHP'nin yaklaşımları ortak. 1 Ekim ile birlikte Türkiye siyaseti daha de gerilecek gibi" diye konuştu.

'TÜRKİYE YOL AYRIMINDA'

Aslında Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu belirten Tuncel, "Barıştan yana mı, savaşı derinleştirmekten yana mı karar alacak? Bugüne kadar uygulamalar savaşı tercih ettiğini gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin Ortadoğu politikasının çöktüğüne, 'sıfır' sorun derken bütün komşularıyla sorunlu hale geldiğine dikkat çeken Tuncel, "Bu siyasi atmosferde AKP açısından durumun kolay olmayacağını düşünüyorum" dedi.

"CHP ana muhalefet görevini göremiyor" diyen Tuncel, CHP açısından şu değerlendirmede bulundu: "CHP, AKP karşıtlığı üzerinden kendisine alan açmaya çalışıyor ama buradan bir yere gidemez. Özellikle Kürt sorunu konusunda, örneğin son olarak Oslo görüşmelerine ilişkin yaklaşımı... CHP'nin söylediği 'PKK silahları bırakırsa devam etsin.' AKP ile CHP'nin ortaklaştığı nokta, PKK'ye silah bıraktırma. Mesele PKK'nin silah bırakması değil, PKK'nin ortaya çıkışı. Silahlı bir muhalefete girişmesinin nedeni nedir? Kürt sorunu. Kürt sorunu çözülmediği sürece gerçek anlamda kalıcı bir çözüm olmayacak. CHP bunu görmeden Kürt sorununu nasıl çözecek? Başbakan anadilde eğitim talebi için 'O kadar da değil' diyor. CHP de diyor ki, 'Anadilde eğitim talebi böler.' AKP diyor ki, 'Demokratik özerlik olmaz, yerel yönetimleri güçlendirelim.' CHP diyor ki, 'Yerel yönetimler güçlendirilsin.' Yani aynı noktadalar. Bazı Kürt sorununa dair çıkmazları AKP'ye muhalefet olarak kullanan CHP ile demokrasi adına bir kazanım elde etmek mümkün değil. MHP'yi söylemiyorum bile."

'TEK DEMOKRASİ DİNAMİĞİ BLOK VEKİLLERİ'

BDP İstanbul Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, tek demokrasi dinamiğinin blok vekilleri olduğunu vurgulayarak, "Blok vekillerini de dokunulmazlık tartışmasıyla devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Sürekli Demokles'in kılıcı gibi başımızın üzerinde 'dokunulmazlıkları kaldırırız' diye tehdit ediyorlar. Bundan kendileri zarar görür. Eş başkanımızın ifade ettiği gibi nerede incelirse orada kopsun" diye konuştu.

'GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM'

Ekim ayında Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) parti kuracağını hatırlatan Tuncel, şöyle konuştu: "HDK olarak demokratik muhalefet cephesini güçlendirmek için bir yıldır önemli çalışmalar yürüttük. Kasım'da da genel kurulumuzu toplayacağız. Dolayısıyla bizim açımızdan da yoğun bir süreç başlıyor. Bir yandan güncel politikaya müdahale ederken, bir yandan da geleceğimizi kazanmak için daha güçlü bir çalışma içerisindeyiz. Bir kez daha Türkiye'deki tüm demokrasi güçlerini, rejimden rahatsız olan herkesi ortak mücadele zemininde buluşmaya davet ediyorum. Geleceğimizi birlikte örebiliriz. Güzel, demokratik bir gelecek istiyorsak o zaman yapmamız gereken şey güçlerimizi, ellerimizi birleştirmek ve ortak mücadeleyi geliştirmek."/ANF

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.