Yüksekova Dilimli Barajı’nın doluluk oranı arttı

Yüksekova Dilimli Barajı’nın doluluk oranı arttı

Yüksekova - Esendere karayolu üzerinde 2 buçuk kilometre alan üzerine kurulan ve 2019 da faaliyete geçen Dilimli Barajı, 2022 yaz kuraklıkları etkisiyle yüzde 30 oranın da su seviyesinde düşüş yaşanmıştı.

A+A-

Yüksekliği 93, genişliği 374 metre olan barajdaki su seviyesi  25 ile 30 metre arasında  azalması bölgeyi kuraklıkla karışı karşıya getirmişti. Konuyla alakalı Yüksekova Eski Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, “Köylerden gelen kılcal nitelikli derelerdeki sular, yağışların olmaması nedeniyle kurudu. Çiftçilerimizin 220 bin dönümün üzerindeki buğday, nohut, mercimeği tehlike altında. Suyu, tarlalarımıza ulaştıramıyoruz. Kuraklık nedeniyle barajın su seviyesi düşüyor. Yaşanan düşüş, tehlike sınırında. Yetkililerin bunun için önlem alınması gerekiyor. Su verilmezse 75 bin dönüm tarım alanı etkilenecek” açıklamasında bulunmuştu.

Beklenilen doluluk oranı gerçekleşti

Dünya da etkili olan Küresel ısınma ve buna bağlı yaşanan kuraklık nedeniyle kışın kar yağışlarının ve mevsim yağmurlarının azalmasına neden olmuştu. Bundan kaynaklı  bu sene Yüksekova Dilimli Barajı da yüzde 66 oranına ulaşmıştı. Yetkililerin yaptığı son açıklamaya göre Türkiye’nin birçok bölgesinde sağanak yağışlar etkili olmasıyla Dilimli Barajında doluluk  oranında da tekrar bir artış yaşandığı belirtildi. Haber / Viyan Orhan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.