Yüksekova'da 28 yıldır kimliği olmadan yaşıyor!

Yüksekova'da 28 yıldır kimliği olmadan yaşıyor!

Yüksekova’da yaşayan Iraklı Hividar Şaban, 28 yıldır kimliği olmadan yaşamaya çalışıyor. Resmi kaydı olmayan Şaban, yıllardır kimlik alabilmek için mücadele veriyor.

A+A-

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine  Irak'tan  gelen ve evlenen Hividar Şaban 28 yıldır kimliğini alabilmek için mücadele veriyor. 
Eşini 10 yıl önce kaybeden 4 çocuk annesi Şaban resmi nikahı olmadığı için kimlik alamadığını aktararak çocuklarını nüfusuna alamadığını söyledi. 

“KİMLİĞİM OLMADIĞI İÇİN HERHANGİ BİR HİZMETTEN YARARLANAMIYORUM”

Kimliği olmadığı için resmi işler yapamayan Şaban hastalandığında hastanede kimliksiz işlem yapılamadığı için sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını, çocukları için aldığı ilaçlar ile iyileşmeye çalıştığını belirtti.
Şaban yaşadığı zorluğu şu ifadelerle anlatıyor: 
“4 çocuğum var ama hiçbiri benim nüfusuma kayıtlı değil. Şimdiye kadar bir düğün salonunda sigortasız çalışıyordum. Ancak hasta olduğum için işten ayrılmak zorunda kaldım. Van’da özel hastaneye gittiğimde kanser olduğumu öğrendim. Artık çalışamıyorum. Hayır severlerin ve kızımın staj parasıyla geçimimizi sağlıyoruz. Kimliğim olmadığı için Herhangi bir sosyal güvenceden veya sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorum. Bu yüzden tedavimi de olamıyorum” dedi. 

“DNA TESTİ İÇİN 6 BİN 500 TL İSTENİYOR. ÖDEYEMİYORUM”

Çocuklarını kendi nüfusuna alabilmek için dava açtığını belirten Şaban, çocuklarımdan birini kendi nüfusuma almak için dava açtım. Avukatım durumumu bildiği için benden herhangi bir ücret almadı. Fakat DNA testi için 6 bin 500 TL ödeme yapmam gerektiği söylendi. Maddi durumum olmadığı için  ödeyemiyorum. Velayet davasından sonra kimlik için dava açmak istiyorum. Ama bu davayı bile maddi sıkıntılardan dolayı uzatmak zorunda kaldım. Çok mağdurum” şeklinde konuştu./Kaynak: Yüksekova Halkın Sesi

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum