Yüksekova'da kayıp yakınları Tutan'ın faillerini sordu

Yüksekova'da kayıp yakınları Tutan'ın faillerini sordu

Yüksekova'da Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının bu haftaki eyleminde gözaltına alındıktan sonra uğradığı işkence sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Hamza Tutan’ın failleri soruldu.

A+A-

İHD öncülüğünde Sanat Sokağı'nda toplanan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının adalet arayışı devam ediyor. Eylemlerinin 83'üncü haftasında 8 Kasım 1985 tarihinde gözaltına alındıktan sonra uğradığı işkence sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Hamza Tutan'ın failleri soruldu, sorumluların cezalandırılmamasına tepki gösterildi.
Eylemde ilk olarak konuşan İHD temsilcisi Muhyettin Önal, geçtiğimiz gün Şırnak Cizre'de 1993-95 yıllarında 21 kişinin gözaltında kaybedilmesi ve faili meçhul cinayetle öldürülmesiyle ile ilgili davada çıkan karara tepki gösterdi. Dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı, emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ ile diğer sanıkların davadan beraat etmesinin adalete olan inancı azalttığını belirten Önal, Temizöz'ün isminin birçok faili meçhul cinayetle anıldığını ifade etti.

Önal'dan sonra Tutan'ın hikayesini yeğeni Rugeş Yazgan okudu.

Tutan'ın 8 Kasım 1985 yılında Jandarma Tabur Komutanlığı'na götürülüp gözaltına alındığını ve kendisinden bir daha haber alınamadığını belirten Yazgan, “Hamza tutanı gözaltına alanlar ailesinin evine gelerek annesi Bınevş Tutan'ı Jandarma Tabur Komutanlığı'na götürdüler ve annesine bir cenaze göstererek oğlu olu olmadığını sordular. Annesi de oğlunun cenazesini tanıyarak bayılır. Ardından annesini eve gönderirlerken, gece saatlerinde ise Tutan'ın cenazesini ailesinin evinin önüne attılar, ailesine de Hamza Tutan'ın kalp krizi geçirerek öldüğünü söylediler” dedi.

Tutan'ın vücudunda darp izleri gören ailenin  savcılığa başvurduğunu belirten Yazgan, “Ailenin işkence iddalarına yönelik Yüksekova savcılığı cenazeyi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderir. Adli tıp kurumu işkence yapıldığına karar verir. Adli Tıp kurumunun raporu sonucunda 5 polis görevden alınır, ancak daha sonra tekrar görevlerine iade edilir” dedi.

Sorumluların adalet önüne çıkarılmasını talep ettiklerini belirten Yazgan, davalarının takipçisi olacaklarını ifade etti.

Hikayenin okunmasının ardından Cumartesi anneleri ve kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirerek dağıldılar. 



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.