Yüksekova'da taziye yemekleri kaldırıldı

Yüksekova'da taziye yemekleri kaldırıldı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçtiğimiz günlerde taziye yemeklerini kaldırılması için bir araya gelen STK temsilcileri ve muhtarların girişimleri olumlu sonuç verdi. Taziye yemekleri kaldırıldı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen STK temsilcileri ve muhtarlar cenaze evine büyük maddi yük olması nedeniyle taziye yemeklerinin kaldırılması için bir heyet oluşturdu. İlçe de bulunan kanaat önderlerini ve din adamalarını ziyaret eden heyet görüşmelerden olumlu sonuç aldıklarını yayınladıkları bildiride duyurdu.

Görüşmeler sonrası basın açıklaması yapan heyet ortak bir bildiri yayınladı. Heyet adına bildiriyi okuyan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve alınan karara göre ilçede taziye yemeklerinin kaldırıldığı, taziyelerin öğlen 13.30’da başlayacağı ve akşam üzeri sona ereceği bildirildi.

Bildiride taziye sahipleri için zor ve meşakkatli bir süreç olduğu, yas tutan ailelerin yasına saygı duymak ve onların acısını hafifletmek için taziye boyunca kolaylık göstermenin herkesin görevi olduğu vurgulandı.

Bildirinin devamında ise şunlar kaydedildi:

"GEÇİRDİĞİMİZ EKONOMİK KRİZİ BİRÇOK VATANDAŞIMIZI DA OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMİŞTİR"

“İlçe merkezimizdeki muhtarlarımızla yürüttüğümüz ortak çalışmada dini otoriterler ve kanaat önderlerimizin taziyeleri cenaze sahipleri için bir eziyete dönüştürülmemesi konusunda hemfikir olduklarını gördük. Yüksekova’da kent hayatının artmasıyla birlikte birçok sorun ve yenilik geldi. Kent hayatı ile köy hayatı bu yönüyle birbirinden tamamen farklı bir hal almaya başladı. Bu yüzden köylerdeki taziye kültürümüz ile kentteki taziye kültürümüzün aynı olması da mümkün değil. Her şeyden önce Yüksekova nüfusu neredeyse 150 bini geçmiş durumda. Geçirdiğimiz ekonomik krizi birçok vatandaşımızı da olumsuz yönde etkilemiştir"

BU KONUDA ÇOK FAZLA ŞİKÂYET VE TALEP ALIYORUZ"

"Değerli Yüksekova halkı; Kendi deneyimlerimizle de görüyoruz ki, son yıllarda iyice derinleşen ekonomik kriz ve mali darboğaz nedeniyle, hayatın her alanında çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Maalesef bu kriz öylesine bir hal aldı ki, insanların temel besin ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek bir durumla karşı karşıyayız. Bizler kentin meslek odaları olarak bu konuda çok fazla şikâyet ve talep alıyoruz. Bu taleplerin başında da 3 gün süren taziyelerimizde verilen yemek meselesidir

""BİRÇOK TAZİYE SAHİBİ, ARADAN GEÇEN UZUN BİR ZAMANA RAĞMEN TAZİYE YEMEKLERİNİN BORÇLARINI ÖDEMEYE ÇALIŞIYOR"

75-001.jpg

"Bu çalışmanın sonucunda çıkan fikirleri; yaklaşık olarak 1 ay boyunca, Sivil Toplum Örgütleri, meslek odaları, melalarımız ve kentimizin kanaat önderleri ile bir araya gelerek ortak bir kararla aldığımızı belirtmek isteriz. Şundan emin olunuz ki, gelenek ve göreneklerimiz içinde taziye yemeğinin verilmesi şartı hiçbir zaman mecburi olmamıştır. Bu tamamen taziye sahiplerinin uzak yollardan ve şehirlerden gelenlere verdiği bir ikramdır. Elbette ki, bunun hayrı da vardır. Ama ekonomik krizin bu denli sert ve derin olduğu bir dönemde, nüfusunun çok büyük çoğunluğu işsiz ve yoksul olan Yüksekova’da taziye 3 gün olması ve bu sürede taziye yemeğinin verilmesi, taziye sahibini yasını insana yarışır bir şekilde yaşayamaması neden olmaktadır. Birçok taziye sahibi, aradan geçen uzun bir zamana rağmen taziye yemeklerinin borçlarını ödemeye çalışıyor. Çoğu zaman da bu borç ödenemediği için birbirine kırılan ve karşı karşıya gelen esnaflarımız ve insanlarımız oluyor"

"TAZİYELERİN SAAT 13’DE BAŞLAYIP 18’DE BİTMESİ DE ALDIĞIMIZ BİR DİĞER ORTAK KARARDIR"

"Uzak yoldan ve şehir dışından gelen misafirler için her zaman bir alternatif yaratılmaktadır. Şehir dışından gelenlerin sayısının ne kadar olduğu, yemeği, konuklaması ve dinleneceği bir ortamın yaratılması toplumun ortak ödevidir. Bu konuda zaten kimsenin bir engel oluşturması mümkün değildir. Daha önce de olduğu gibi bundan sonra bu konuda bir sorun yaşanmayacaktır.

Bütün bu nedenlerle, bizler Yüksekova’nın ortak paydaşları olarak taziyelerde yemek verilmesinin kaldırılmasının taziye sahipleri ve toplumun ortak iyiliği açısından önemli olduğu kanaatindeyiz. Bununla beraber, 'taziyelerin saat 13’de başlayıp 18’de bitmesi de aldığımız bir diğer ortak karardır'.  Bu fikirlerin, görüştüğümüz bütün kesimlerin ve kişilerin ortak fikridir ve öneri mahiyetindedir.

Bu önerimiz, gelenek ve göreneklerimize hiçbir şekilde zarar vermediği gibi, tam aksine kültürel değerlerimizin taşıyıcısı olan halkımızın korunmasını amaç edinmektedir. Memleketimizin bütün duyarlı kesimlerine saygılarımızla arz ederiz” ifadeleri kullanıldı. Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

76-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum