Yüksekovalı öğrenciler Yüksekova'da sınava girmek istiyor

Yüksekovalı öğrenciler Yüksekova'da sınava girmek istiyor

KPSS ve YKS gibi sınavlar için Hakkari ve Van'a giden Yüksekovalı öğrenciler, söz konusu sınavların Yüksekova'da yapılmasını talep ediyor.

A+A-

Haftasonu yapılan Kamu Personelleri Seçme Sınavı (KPSS)  için Yüksekovalı birçok memur adayı Hakkari ve Van yollarına düştü. Türkiye genelinde 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için de Yüksekovalı öğrenciler aynı kaderi yaşadı.

Önemli sınavlar için çevre illere gitmek zorunda Yüksekovalı öğrenciler, söz konusu sınavların Yüksekova'da yapılmasını talep ediyor.

2 yıldır sınavlara girdiğini belirten Viyan Soydan adlı öğrenci, “2 senedir sınavlara giriyorum ve maalesef  kendi memleketimde , her yerini bildiğim yerde sınava giremiyorum. Sınav yaklaştıkça hem sınav stresi daha çok oluyor  hem de  kat edeceğim yol,  barınma sıkıntısı, sınava gireceğim okulu bulamama telaşı beni çok kötü etkiliyor. Hakkari'ye gittiğim zaman yolda diğer öğrencilerin de orada olmasıyla çok fazla trafik oluyor. Aynı zamanda yollar çok kötü. Oraya ulaşınca çok yorgun düşüyorum o yorgunlukla sınava girmek zorunda kalıyorum. Bilmediğim bir şehirde yabancılık çekiyorum . Gittiğim yerde herhangi bir akrabam yok. Bu yüzden bazen gününde gidip geliyorum.  Maddi,  manevi, psikolojik ve  sosyolojik bir bunalıma giriyorum. İsteğimiz;  biz öğrencilerin sesini birilerinin duymasıdır. Öğrencileri çok kötü bir şekilde etkileyen bu olay bir an önce çözülmelidir. Eskiden olduğu gibi tekrardan sınavların Yüksekova'da yapılmasını diliyorum” dedi.  

Sınav merkezi tercihlerinde en yakın il olan Van ve Hakkari'yi seçtiğini kaydeden Kader Işık isimli öğrenci ise, “Sınav yerim Van çıktığı zaman günler öncesinden gitmek zorunda kalıyorum. Sınav günü gitmem imkansız. Bir iki gün öncesinden gittiğimde ise yorgun olarak sınava girmek zorunda kalıyorum. Mecburen erkenden gidiyoruz. Akraba ve arkadaş ortamının olmadığı şehirde sıkılıyorum. Aile bireylerim kısmen bana eşlik edebiliyor. Sınavlar için aile desteğinin önemini herkes biliyor. Ama hem uzak hem de imkanlar kısıtlı olduğu için ailem tamamen bana eşlik edemiyor.  Ayrıca bir yerden bir yere giderken hava değişimi nedeniyle baş ağrısı yada benzeri sağlık sorunları yaşayabiliyoruz. Sınavlara psikolojik olarakken iyi durumda girmek istiyoruz ve bunun için de Yüksekova2da sınavların yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Yüksekova'da özel eğitim kursunda eğitmenlik yapan Behçet Özdil ise, “2006'dan beri Yüksekova'da görevimi yapıyorum. Hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda eğitim verdim. Yüksekova,  öğrenci potansiyeli yüksek bir ilçe. Hatta Türkiye'nin birçok iline öğrenci potansiyeli  olarak eşdeğer bir ilçedir. Son birkaç yıldır ÖSYM burada sınavları yapmamaktadır. Sınavların burada yapılmaması normal bir durum değildir. Çünkü öğrenci mağduriyet yaşıyor. Belki de çoğu öğrencinin servise binip gidebileceği parası yoktur. Gittikten sonra arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği harçlığı yoktur. Aynı zamanda kalacak yer sıkıntısı büyük bir problem. Özellikle Hakkari'de. Otel sayısı çok az. Çoğu zaman devlet kendi yurtlarını öğrencilere açamıyor. Hakkari halkı misafirperverdir fakat öğrenci hiçbir zaman çalmadığı bir kapıdan  içeri girerse ister istemez  olumsuz etkilenebiliyor. Van,  imkan bakımından Hakkari'den çok daha iyi durumda ama sınav zamanlarında ücretler  %100 fark yapıyor. Öğrenci, her şekliyle psikolojik de olsa sosyolojik de olsa ekonomik deolsa mutlaka sıkıntı yaşıyor. Bunun  giderilmesi gerekiyor. Gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerekse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakam beyin bu konu hakkında fikir beyan etmeleri gerekiyor. Umarım öğrencilerimize bu konu hakkında  yardımcı olurlar” şeklinde konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.