Yüksekovalı Zeynep, babasının desteğiyle seracılığa başladı

Yüksekovalı Zeynep, babasının desteğiyle seracılığa başladı

Hakkari'nin Derecik( RUBAROK) ilçesinde başlatılan seracılık faaliyeti gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

A+A-

Ilıman bir iklime sahip olan Derecik ilçesinde,  hava şartlarının elverişli olması sebebiyle seracılığa ilgi artıyor. 3 yıldır yıldır derecik ilçesinde 20 dönüm arazi üzerinde  İlçe Tarım, Kaymakamlık ve Doğu  Anadolu projesinden aldığı desteklerle kurduğu 5 sera bahçesinde ailesi ile beraber sebze, meyve yetiştiriciliğini yapan Mehyet Es hem Derecik'e hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Bölgede seracılığın yoğun bir şekilde yapılmaya başlandığını anlatan Mehyet Es,  ailesi ile beraber Derecik ilçesinde kurduğu serada yılda 2 defa hasat yaparak elde ettiği salatalık, domates, biber, patlıcan, marul, ve lahana gibi ürünleri satarak geçimini sağladığını söyledi.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ( DAP ) destekleriyle kurulan Derecik bölgesindeki mevcut seralardan yılda iki defa hasat aldıklarını vurgulayan Es, "Salatalık, domates, biber, patlıcan, marul, karnabahar ve karalahana gibi ürünler yetiştiriyoruz. Her serada yaklaşık 3 bin baş marul, karalahana ve karnabahar ekiyoruz. Salatalık ve domates gibi sebzelerden de her bir serada yaklaşık 5 tondan fazla ürün alıyoruz. Derecik ilçemizde seracılık bir geçim kaynağı haline geldi. Gerek  gerek Valilik gerekse ilçe kaymakamlığı ve en önemlisi devletimizden daha da fazla destek bekliyoruz. İlçenin havası Akdeniz iklimi olduğu için örtü altında seracılık daha da genişletilebilir. Elde ettiğimiz ürünleri Şemdinli, Yüksekova ve Van'a kadar gönderiyoruz" dedi.

Babasıyla beraber  sera bahçesinde çalışarak destek olan üniversite mezunu Zeynep Es ise, babasının desteğiyle okuduğunu ve üniversiteyi bitirdiğini belirtti.

Serada babasına her fırsatta yardımcı olduğunu ifade eden Es, " Derecik (Rubarok) te babam dört mevsim boyunca  bu bereketli topraklarda  çiftçilik yaparak  yurt içinde ve yurt dışında bir çok kişiye iş imkanı sağlıyor.  

Halk olarak bu toprakların ve ikliminin tarıma ne kadar elverişli ve bereketli olduğunu Biraz geç anladık.  5-6 seramız var. 10 kişi çalışıyoruz hem kendimiz kazanıyoruz hem de kendi halkımıza kazandırıyoruz,. Grup halinde sabah geliyoruz akşama kadar bu işle uğraşıyoruz. Hem zevkli hem de bereketli bir iş" ifadelerini kullandı./Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.