“Yüksekova'ya çok acil organize sanayi lazım”

“Yüksekova'ya çok acil organize sanayi lazım”

Yüksekova Sanayi sitesine 100 yeni dükkanın yapılacağın belirten Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Başkanı Nurettin Çalış, ’’İlçeye çok acil organize sanayinin yapılması lazım’’ dedi.

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEM

YÜKSEKOVA - Yüksekova-Esendere Beldesi yolu üzerindeki İpek Mahallesi'nde hizmet veren ve 50 iş yerinin bulunduğu küçük sanayi sitesine 100 yeni dükkan yapılacak. Ankara'da yapılacak ihale sonrasında temeline başlanacak olan yeni dükkanlar da yaklaşık 300 kişi istihdam edilecek.

İlçeye 1983 yılında yapılan küçük sanayi sitesinin halen bitmeyen bir çok eksiği var. Sanayi sitesinin esnafı bu eksikliklerin en büyüğünün ise yol ve çevre düzenlemesi olduğunu kaydederek, yeni yapılacak dükkânlar ile beraber rahat bir nefes alacaklarını belirtiler.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Küçük sanayi sitesi yapı kooperatif Başkanı Nurettin Çalış,”Küçük sanayi sitemizde 50 iş yeri var, yaklaşık 300 kişi istihdam ediyor. Yeni yapılacak sanayimiz 100 dükkândan oluşuyor. Bu 100 dükkân önümüzde ki ayın 15'de ihaleye gidecek, genel kurul toplantısı yaptık, burada bazı kararlar aldık, arkadaşlarımızda kararları onayladılar. Önümüzde ki ayın 15'de ben ile Mahir Düzenci yönetim kurulu başkanımla birlikte Ankara'da, eğer ihaleye katılan firmalar varsa ihalede bizde bulunacağız. İhale sonunda eğer kararlar alınırsa önümüzde ki ay içerisinde yeni yapılacak 100 iş yerinin işlemlerine başlanacaktır” dedi.

“SANAYİ SİTESİNE 100 İŞ YERİ YAPILACAK”

Yıllardır Yüksekova'da dükkan eksikliğinin olduğunu belirten Çalış, “Geçenlerde bir hesap yaptık ortalama 250 sanatkarımız var. Biz 100 iş yeri yapıyoruz, eskileri ile beraber toplam 150 dükkânımız var. Dükkânlar normalde ikiye bölünüyor, ikiye bölünen dükkânların içerisinde yani her birisinde iki esnaf çalışıyor. 300 kişiye tekabül ediyor ama yinede yetmiyor esnafımız dışarıda kalacak. Önümüzdeki projemizde biz 30 taneyi ve bir marangozlar sitesi veya demirciler sitesi olarak düşünüyoruz. Marangozcular ve demircileri veya otocuları başka bir yere taşıma şansımız varsa sanayimiz biraz daha rahatlanacak, esnafımız rahat alanda çalışabilecek” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİMİZ İŞSİZ KALMASIN”

“Esnafımızın devletten destek talebi vardı” diyen Çalış,” Yüzde 70 kredi'nin faizsiz olmasını istedik, bunu yetkililere de bildirdik ancak talebimiz kabul edilmedi. Böyle bir kredi için çok arzuladım ve çabaladım ve maalesef yüzde 2 faizden yüzde 1'e ancak indirebildik buda bir başarıydı. Her zaman ki hedeflerim yeni nesile, yeni gençlere iş alanı bulmam. Onları ilerde evlerinde çıktıkları zaman ben nereye gideyim, düşüncesi ve kaygısı içerisinde kalmamaları için, sabah bir insan evinde çıktığı zaman bir işi varsa çok yüksek bir geliri olmasa da, hiç olmazsa evine ekmek götürebilecek, ailesine karşı, çocuklarına karşı utanmayacak, başını eğmeyecek bir işi dahi olsa buda bize mutluluk verecektir” ifadelerini kullandı.

“YAPIMI 10 YIL SÜRDÜ, YÜZDE 30 EKSİKLE TESLİM ALDIK”

“Çevre düzenlemesi ile ilgili yeni yapılacak olan sanayi sitesinin projesinde var” şeklinde konuşan Çalış,” Çevre düzenlemesi özellikle eski sanayimizde çok sıkıntı çektik. Sanayinin yüzde 30'nu eksik devraldık, camları bile takılı değildi. Çevre düzenlemesi yapılmadı, yolları yapılmadı, ağaçlandırma-yeşillendirme yapılma birçok eksiğimiz vardı. Toplam 10 yıl sürdü, 1983'te başlandı, 1993'te teslim aldık. Yapımı 10 yıl sürdü ancak yinede yüzde 30 eksiklikler vardı. Buda bizi çok zorladı. Biz bu yeni yapılan siteyi eksiksiz teslim etmeyi düşünüyoruz. Sitede çalışacak insan dükkanına eksiklerine para harcamasın,  bizim hedefimiz eksiksiz bir şekilde yapmak. Hedeflerimiz büyük imkanlarımız kısıtlı ama inşallah bunu başaracağız” dedi.

“YÜKSEKOVA'YA ÇOK ACİL ORGANİZE SANAYİ LAZIM”

Çalış son olarak,” Yüksekova'nın il olma hakkı çoktan dolmuştur” diyerek,”Yüksekova il olmayı hak etmiştir. Gerek coğrafi konumu, gerek nüfus sayısı ile, gerek sınırlarımızdan dolayı Yüksekova iki ülkenin sınırıdır. Buradan bakarsan 50 kilometre sonra İran'a gidebiliyorsun, oradan Irak'a gidebiliyorsun. Aslında bu bizim için fırsattır. Yüksekova'ya çok acil bir organize sanayi lazım bu organize sanayinin temeline ticaret odası öncülük yapması lazım ve bizde katkı sunacağız. Bizler tüketiciyiz onlar üretici olacaklar. Biz bu gün Van'dan parça isteyeceğimize, burada organize sanayimiz olursa tüm parçalarımızı buradan alırız. Bu bizim için çok büyük bir eksiktir. Organize sanayi olursa İran'a ihracat yaparız, Irak'a yaparız bu bizim için bir fırsattır. Ben inanıyorum en kısa zamanda bizim tüccarlarımız birleşip böyle bir girişimde bulunurlar” şeklinde konuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.