Yunanistan halkı Demokrasi için 'Hayır' dedi

Yunanistan halkı Demokrasi için 'Hayır' dedi

Yunanistan’da Avrupa Birliği (AB) ve finansman kuruluşlarının sunduğu ‘kurtarma planına’ ilişkin referandumda halkın ezici çoğunluğu ‘hayır’ oyu kullandı

A+A-

Yunanistan'da Avrupa Birliği (AB) ve finansman kuruluşlarının sunduğu ‘kurtarma planına' ilişkin referandumda halkın ezici çoğunluğu ‘hayır' oyu kullandı. Sonuçlar başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) yöneticileri için önemli bir yenilgi olurken, Başbakan Tsipras, ‘halkın Avrupa'yla restleşmeden ziyade, onunla yeniden müzakere edebilmesi için' yetki verdiğinin altını çizdi.

Haftalar süren müzakereler sonunda Yunanistan'a sunulan Eurogroup planının oylandığı referandumda halkın yüzde 61,3'ü ‘hayır' oyu kullandı. Syriza hükümeti ve Başbakan Aleksis Tsipras'ın siyasi geleceğini de belirleyecek referandumdan çıkan sonuç, AB ülkelerinde soğuk duş etkisi yarattı.

Başta başkent Atina olmak üzere kemer sıkma politikalarına karşı çıkan binlerce kişi sokaklarda referandum zaferini kutlarken, Paris ve Madrid'de de sol partilerin çağrısına uyan binlerce kişi Syriza ve Yunanistan halkıyla dayanışmasını gösterdi.

Sonuçların açıklanması ardından konuşma yapan Başbakan Tsipras, AB ile yeniden müzakerelere devam edileceğine vurgu yaptı. “Demokrasiyle şantaj yapılmaz” diyen Tsipras, bugünden itibaren krizden çıkılması için ortak çözüm arayışlarının devam edeceğini kaydetti.

‘KEMER SIKMA POLİTİKALARI KISIR DÖNGÜDÜR'

TV'deki konuşmasında Yunanistan halkına teşekkür eden Tsipras, “şu andaki zor koşullar dikkate alındığında, oldukça cesur bir seçim yaptınız” diye konuştu. Tsipras, halkın kendisine verdiği yetkinin ‘Avrupa'yla bağını koparmaktan çok, daimi bir çözüm bulunabilmesi için sürdürülecek müzakerelerdeki pozisyonunu sağlamlaştırmak için yetki verdiğinin altını çizdi.

Kemer sıkma politikalarının ‘kısır döngü' olduğunu vurgulayan Tsipras, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının temel hedefleri olduğunu yineledi. Tsipras, IMF ile yürütülecek müzakerelerin de ‘sosyal adalet' ilkesi ekseninde yürütüleceğini sözlerine ekledi.

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Yunanistan halkının referandumda ‘hayır' oyu kullanması sonrasında AB ve IMF'nin politikalarının temsilcisi gibi çalışan eski Başbakan Antonis Samaras istifa etti. Yeni Demokrasi partisi lideri olan Samaras, referandumda ‘evet' oyu kullanılmasını istemişti.

Samaras, başbakanlığı döneminde Yunanistan halkına ağır sorumluluklar yükleyen ‘kurtarma planlarını' kabul etmişti.

KRUGMAN: HEM SYRİZA HEM DE AVRUPA KAZANDI

Referandumda ‘hayır' oyu kullanılması çağrısı yapan Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Paul Krugman'a göre, alınan sonuçlar hem Syriza hem de Avrupa için ‘zafer' niteliğini taşıyor. Krugman, New York Times'da yayınladığı yazısında, “Tsipras ve Syriza tek kazananlar değil: Bence, Avrupa ve Avrupalılık fikri daha kötüsüne fırsat vermeyerek, büyük kazandılar” yorumunu yaptı.

Krugman, referandumla ‘Yunan halkını terörize eden ve hükümetinden ‘kurtulmasına' yönelik dayatmaların da devre dışı bırakıldığının altını çizdi.

ALMANYA'YA SOĞUK DUŞ ETKİSİ

Yunanistan ile Eurogroup arasındaki müzakerelerde en sert tavrı takınan Almanya'dan yapılan açıklamalarda ise, halkın tercihine yönelik tahammülsüzlük dikkat çekti.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, “Referandum sonuçlarından sonra yeni bir plan üzerinde müzakere yürütülmesinin ‘zor' olduğunu savundu. Gabriel, “Tsipras, Yunanistan ve AB arasındaki son köprüleri de atmıştı” iddiasında bulundu.

Referandumun en önemli ‘kaybedeni' olarak görülen Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Fransa'ya hareket edecek. Merkel, Elysée Sarayı'nda Cumhurbaşkanı François Hollande ile referandum sonrası izlenecek politikayı görüşecek.

AB KOMİSYONU SONUÇLARI ‘DİKKATE ALACAK'

Referandum sonrasında Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan açıklamada ise, ‘sonuçların dikkate alınacağı' belirtildi.

Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ve Eurogroupe Başkanı Jeroen Dihsselbloem arasında bugün bir tele konferans düzenlenmesi bekleniyor. Juncker'in bugün yapacağı görüşmeler sonunda yarın Avrupa Parlamentosu (AP) önünde bir konuşma yapması da gündemde.

EUROGROUP TOPLANTISI YARIN

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Eurogroup toplantısının yarın saat 18'de yapılacağı duyuruldu. Toplantının Angela Merkel ve François Hollande'ın benzeri yöndeki çağrısı sonrasında kararlaştırıldığı bildiriliyor.ANF

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.