Zap Suyu en kurak dönemini yaşıyor

Zap Suyu en kurak dönemini yaşıyor

Irak’ın Musul kentine kadar uzanan Zap suyu dönemin en kurak dönemini yaşıyor.

A+A-

Hakkâri-Van sınırından başlayıp Irak'ta Dicle Nehri'ne dökülen ve Türkiye sınırları içerisinde uzunluğu 426 kilometre olan Zap Suyu'nun debisi son beş yılda yüzde 54 düştü. Irak'ın Musul kentindeki Dicle Nehri'ne dökülen Zap Suyu'nun debisi yıllar geçtikçe düşüyor. Son 5 yılda yüzde 54 azalan Zap Suyu, bölgede sulama ihtiyacını karşılayan 100'den fazla noktayı etkiliyor.


Zap Vadisi'ndeki Taşbaşı köyü sakinlerinden Cihat Zirek, bölgede su sıkıntısı yaşandığını belirtti. Zap Suyu'nun da göl ve göletler gibi kuraklıktan olumsuz etkilendiğini ifade eden Zirek, suyun debisinde yaşanan düşüşün endişe verici olduğunu söyledi. Zirek, ilkbaharda gürül gürül akan Zap Suyu'nun kuraklık nedeniyle şu anda debisinin önemli ölçüde düştüğünü belirtti.


Zap Suyu'nun bu yıl en kurak dönemini yaşadığını belirten DSİ Van 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, Zap suyu en kurak dönemini yaşıyor. Dedi.


Şanha; ‘’Bölgede kurulu istasyonlar tarafından aylık yapılan ölçümlerde; 2018 yılı Mart ayında debisi 106,00 metreküp/saniye olan Zap, 2019 yılının aynı ayında 93,50'ye düşmüş. 2022 yılı Mart ayında suyun debisinde 66,90'a kadar düşüş yaşanmış. 2022 ile 2023'ü kıyasladığımızda da suyun debisinde büyük düşüş var.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.