1. Herkari Bilim Sanat Edebiyat Kongresi" Yüksekova'da düzenlendi

1. Herkari Bilim Sanat Edebiyat Kongresi" Yüksekova'da düzenlendi

Uluslararası 5. Anadolu Bilimsel Araştırmalar Kongresi ve 1. Herkari Uluslararası Bilim Sanat Edebiyat Kongresi Yüksekova’ başladı.

A+A-

Herkari Bilim Sanat Edebiyat Derneği Hakkari Üniversitesi, Hakkari Valiliği, Yüksekova Kaymakamlığı, Çukurca Kaymakamlığı, Esendere Belediyesi, Şemdinli Belediyesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) işbirliği kapsamında “5. Uluslararası Anadolu Bilimsel Araştırmalar Kongresi ve 1. Herkari Bilim Sanat Edebiyat Kongresi" dün Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde düzenlendi.

İlçede bulunan Hilton Double Tree otelinde düzenlenen kongrede bölgedeki ve dünyadaki bilimsel araştırmaların potansiyelleri ve sürdürülebilirliklerinin  içselleştirilmesi için ele alınması gereken sorun ve konuların daha iyi anlaşılmasını konuları ele alındı. Ayrıca kongre de Hakkari yöresine ait kültürel motifli el emeği patikler ve eldivenler sergilendi.

Kongreye Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit, Esendere Belde Belediyesi Başkanı Dırbaz Büyüksu, Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) Başkanı Doktor Mustafa Latif Emek, Kongre Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ayyıldız, Prof. Dr. Akbar Valadbigi ve Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Proje yürütücülüğünü yapan İKSAD Başkanı Mustafa Latif Emek, “İKSAD olarak 2019 'da Anadolu'yu keşfetme kapsamında Anadolu’nun zengin bölgelerinde kültürel ve demografik olarak bölgelerini tanıtımını yurtdışında ki akademisyenlere yapmak üzere kongreler düzenlediklerini belirtti. Emek, “Başlattığımız bu proje kapsamında bugüne kadar Kapadokya’da, Malatya’da ve Adıyaman’da bilimsel etkinlikler düzenledik. Çok farklı ülkelerden bilim insanları katıldı. Bugünde 5’inci Anadolu Bilimsel Araştırmalar Kongresini Yüksekova’da yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bütün Hakkari halkının desteklediği bu çalışma vesilesi ile 40 ülkeden bilim insanları ve akademisyenler bir araya getirdik. Bu kongreyi desteklerinden dolayı sayın valimize, kaymakamımıza ve rektörümüze katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Kongreye katılan Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Yaşar Kaplan ise kongrenin Yüksekova için önemine dikkat çekerek, “Bugün Yüksekova büyük bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İKSAD endüstri, Hakkari Valiliği, Yüksekova belediyesi ve kamu kuruluşlarınca desteklenen 1’inci Herkari Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim kongresi düzenlendi. Bu kongre kapsamında yaklaşık olarak 40 ülkeden katılımcılar bulunmakta. Bunlar yüz yüze ve online olarak farklı konularda çeşitli sunumlar yaptı. Hakkâri kültürüyle özdeşleşmiş el emeği göz nuru olan yün çorapları ve yöresel elbiseleri tanıtmak amacı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Buğrul hocamız tarafından yapılan bir sergi var. Sergide Hakkari’ye ait çorapların hem görselleri hem de yazılı olarak taşıdıkları anlamlar var. Buda yöre hakkında bize bilgi veriyor” şeklinde konuştu./YüksekovaHalkınSesi

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.