AİHM'den Demirtaş kararı: Derhal serbest bırakılmalı

AİHM'den Demirtaş kararı: Derhal serbest bırakılmalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş kararını açıkladı. Büyük Daire, mahkemenin 2018'deki kararını onayarak, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetti. Kararda, Demirtaş'ın tutukluluğunun 'siyasi olduğ

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin kararını açıkladı.

Büyük Daire'nin kararında, AİHM'in 20 Kasım 2018 tarihli kararı sertleştirilerek, Demirtaş'ın tutukluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin beş maddesini ihlal ettiğine ve derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmedildi. Kararda, Demirtaş'ın tutukluluğunun 'siyasi bir amaca hizmet ettiği' ve bu tutukluluk üzerinden Türkiye halkına 'yanlış bir mesaj verildiği' ifadeleri yer aldı. 

AİHM, Demirtaş'ın siyasi gerekçelerle tutuklu bulunduğu sonucuna vardı; seçme ve seçilme hakkının yanı sıra bir milletvekili olarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ankara'nın AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğünü hatırlatan Büyük Daire, tutukluluğu devam ettiği sürece Demirtaş'ın haklarının 'sürekli ihlal edilmiş sayılacağının' da altını çizdi. Ankara, karar uyarınca Demirtaş'a 3 bin 500 euro maddi ve 25 bin euro da manevi tazminat, 31 bin 900 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.  (Gazete Duvar)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.