Deprem uzmanlarından: Bölge büyük bir depreme gebe açıklaması

Deprem uzmanlarından: Bölge büyük bir depreme gebe açıklaması

Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan; Hakkari ve çevresi için büyük deprem riskine, dikkat çekti.

A+A-

Haberglobal’in sorularını yanıtlayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Türkiye gergin, yeni büyük bir depreme hazırlanıyor. Doğusundan batısına; kuzeyinden güneyine Türkiye gergin" dedi.

Son bir haftalık süreçteki depremler arasında en dikkat edilmesi gereken sarsıntıların Hakkari'de olan yer hareketleri olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ercan, "Kentte büyük olmasa da, 2 tane eşit büyüklükte depremin ardı ardına olması kuşku yaratıyor. Hakkari'deki orta büyüklükteki sarsıntılar, büyük depremin hazırlık aşamasına yakınlaştığını gösterir nitelikte. 2011 Van depremi olduktan sonra, kırılan fay hattının güneyindeki Bitlis Kalkanı dediğimiz ve Hakkari'yi içine alan segmentin deprem boşluğu içerdiğini gördük" diye konuştu.

Artçılar 2 yıl sürecek

Prof. Dr. Ercan, Yüksekova'yı da içine alacak olası büyük depremin 6.8 ile 7.3 arasında bir büyüklükte olacağına dikkat çekerken, şu uyarılarda bulundu: "Bu depremin en zaman olacağını bilmiyoruz ancak bölge büyük bir depreme gebe. Elazığ, Malatya, Çankırı'daki orta büyüklükteki depremleri  önemsemiyorum. Malatya, Elazığ ve çevresinde 6 büyüklüğüne varan depremleri 2 yıl daha görmemiz mümkün."

"Hakkari ve Bingöl"

Deprem Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş ise merak edilen soruları yanıtlarken, son bir haftada yaşanan orta büyüklükteki depremlere ilişkin, "1999 Gölcük depreminden sonra birçok yerde deprem ölçüm cihazlarının sayısı arttırıldı. Karadeniz dahil her yerden çok fazla sismik hareket alıyoruz. Bu durum, 'her yerde deprem olacak' anlamı taşımıyor ancak Doğu Anadolu'da enerji biriken bölgeler Hakkari ve Bingöl olarak öne çıkıyor. Bu bölgelerde 6 ve üzeri büyük depremler olabilir" bilgisini paylaştı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.