Esra Yücel davasında çıkan beraat kararına aile ve avukatlardan tepki

Esra Yücel davasında çıkan beraat kararına aile ve avukatlardan tepki

Yüksekova’da görülen Esra Yücel davasında sanıkların beraat almasına aile ve avukatlar tepki gösterdi.

A+A-

Şemdinli’de 13 yaşında iken cinsel istismara uğrayan ve ardından intihar eden Esra Yücel için 7 yıldır devam eden duruşmanın son celsesi bugün görüldü.

Yüksekova Adliyesinde görülen duruşma sonucu sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Duruşmayı izleyen aile bireyleri, baro temsilcileri, avukatlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kadın dernekleri ve vatandaşlar karara tepki gösterdi.

Yüksekova Adliyesi bahçesinde düzenlenen basın açıklamasında kararın hukuka aykırı olduğu belirtildi.

“BİR HUKUK FACİASI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Açıklamada ilk olarak söz alan Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, “Bundan bir önceki duruşmada burada açıklama yaparken mahkemenin kararına karşı şunu ifade etmiştim. Sanıkların dosyadaki mevcut delil durumuna rağmen somut bilgi ve belge olmasına rağmen sanıkların tutuklanmalarına yönelik taleplerimizin reddine yönelik mahkeme tavrının bizi endişeye sevk ettiğini 2 ay önceki duruşmada ifade etmiştim. Ne yazık ki endişelerimiz de haklı çıktı. Yine bir hukuk faciası ile karşı karşıyayız. Dosyada somut bilgi ve belge olmasına rağmen, Türkiye’nin geneline yansıyan cezasızlık politikası maalesef mahkeme heyeti tarafından bize gösterilmiştir. Hukuk mücadelemizden hiçbir şekilde hiçbir güç bizi uzaklaştıramaz. Bu mücadelemizi her aşamada sürdüreceğimizi ifade etmek isterim. Buradaki yargı kararı hukuka aykırı karardır. Sadece kadın DNS’sının erker DNA’sından daha baskın çıkması sebebi ile sanıkların kimliklerinin tespit edilemediği yönünde komik bir gerekçe sunulmuştur. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu dosya burada son bulmayacaktır. 7 yıldır işkence çeken aile bireylilerinden Ömer Yücel’in mahkeme salonunda gelenlere teşekkür etmesini mahkeme başkanının farklı yorumlayarak Ömer’i dışarı çıkartması mahkemenin tavrını göstermiştir” dedi.

“BAROLAR OLARAK BU OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Ardından söz alan Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Serap Ertuğrul, Adalet için buraya geldik. 13 yaşındaki kız çocuğu 3 kişi tarafından hileyle bir yere çağrılıyor ve darp edilip tecavüz edildi. Ardından yüksek bir yerden atılıp ölüme terkedildi. Mağdur buna rağmen hayatta kaldı. Yaşadıklarını anlattı. Şikâyetçi oldu. Adaletten beklenen neydi? Burada, adil ve etkin bir soruşturmanın yürütülmesiydi ama sonra baktık ki şüpheliler 3-5 ay sonra tahliye edildi. Bu ağır yüke dayanamayan mağdur intihar ettiği iddia edildi. İntihar etmiş olsa bile bunun sebebi etkin bir soruşturma yapmayan kolluk kuvvetleri ve yine hiçbir tedbir almayan yerel, adli ve idari makamlardır. Barolar olarak bu olayın takipçisi olacağımızı birkez daha ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

“BİZ HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”

Basın açıklamasında söz alan Esra Yücel’in ağabeyi Ömer Yücel ise, “Söylenecek çok söz var. 7 senedir bu kadar adaletsizlik yaşadık. Kız kardeşim ve annem gitti. Hepimiz bunca yıldır acı çekiyoruz. Köyde bu kadar baskılara rağmen bu kadar arkamızda duranlara teşekkür etmek istedim. Ama mahkeme heyeti beni dışarı attı. Kız kardeşim şuan hayatta değil eğer ben kız kardeşimin hakkını savunamayacaksam kimin hakkını savunacağım? Sanıklara 42 sene ceza verildiği halde sanıklar beraat etti. Biz bu davayı istinafa taşıyacağız. Peşini bırakmayacağız. Biz hakkımızı helal etmiyoruz” ifadelerini kullandı.  

İstinaf yolu açık olan Esra Yücel davası Van Bölge Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.