Fahrettin Altun'dan S-400 açıklaması

Fahrettin Altun'dan S-400 açıklaması

AKP'li Fahrettin Altun, Wall Street Journal'da "Türkiye’nin Rus füzeleri Ukrayna’yı savunabilir" görüşüne verdiği yanıtta, "Patriot karşılığında S-400'lerin durumunun tartışılabileceği" mesajı verdi.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Dış İstihbarat Birimi CIA’in eski yöneticisi Paul Kolbe'nin The Wall Street Journal'da yayımlanan "Türkiye’nin Rus füzeleri Ukrayna’yı savunabilir" başlıklı makalesine dikkat çeken bir yanıt verdi. Altun, "S-400'lerin Ukrayna'ya teminiyle ABD'nin Türkiye'yi F-35 programına geri almasının önünün açılabileceğini" savunan Kolbe'ye yanıt olarak, "Kolbe'nin argümanının inşa edilmesi için Batı, F-35 ve Patriot bataryalarını önkoşulsuz bir şekilde Türkiye'ye vermeli" dedi.

Yazıda, "Paul Kolbe 'Türkiye’nin Rus füzeleri Ukrayna’yı savunabilir' başlıklı makalesinde bilâkis yaratıcı bir fikir sunuyor. Kolbe, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndermesini öneriyor. Kolbe, bu adımı atarak Türkiye’nin Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarını karşılayabileceğini ve ABD Patriot bataryalarının Türkiye’ye satılması ve Türkiye’nin F35 programına geri alınmasının önünü açarak ‘ABD-Türkiye ilişkilerini onarabileceğini’ söylüyor. Bugün oldukça gerçekdışı olsa da bu fikir Türkiye’nin son zamanlarda Batı’yla yaşadığı sorunları tartışmaya bir olanak sağlıyor" denildi. 

Yanıtında "Türkiye halkı artık Batı’nın Patriot tedariğine ilişkin resmi olmayan taahhütlerini ciddiye almıyor" diyen Altun, ABD'nin Türkiye'yle ilişkileri normalleştirmesi gerektiğini savundu.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: "70 yıllık NATO müttefiği ve kritik bölgelerde istikrarı sağlayan bir aktör olan Türkiye’yle ilişkileri normalleştirmek Batı’nın, özellikle de ABD’nin sorumluluğudur. Avrupa Birliği üyeliğini stratejik bir hedef gören ve NATO üyeliğinden gurur duyan Türkiye, Batı tarafından hak ettiği şekilde davranılmayı bekliyor. İlişkileri düzeltmek için sözde gayri resmi teklifler değil, güven inşa eden adımlar gerekiyor. Kolbe’nin argümanının inşası için için Batı’nın yapması gereken F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını önkoşulsuz Türkiye’ye sağlamaktır." (DIŞ HABERLER)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.