‘Gizemli hepatit’ Japonya ve Kanada’ya sıçradı

‘Gizemli hepatit’ Japonya ve Kanada’ya sıçradı

Farklı ülkelerdeki çocuklarda görülen "gizemli hepatit" hastalığı Japonya ve Kanada'ya da sıçradı.

A+A-

Dünya çapında farklı ülkelerde çocuklarda gözlemlenen 'gizemli hepatit', Asya'ya ulaştı. Japonya'da, nedeni bilinmeyen akut hepatit veya karaciğer iltihabı vakası, 21 Nisan'da tespit edildi. Çocuğun, 'gizemli hepatit'in araştırılan olası nedenlerinden adenovirüs ve Covid-19 testleri negatif çıktı. Sağlık Bakanlığı daha fazla ayrıntı vermeden hastanın karaciğer nakli olmadığını söyledi.

Kanada Halk Sağlığı Kurumu salı günü yaptığı açıklamada, küçük çocuklarda bilinmeyen şiddetli akut hepatit raporlarını araştırdıklarını duyururken vakaların sayısını veya konumlarını açıklamadı.

140'ı Avrupa'da ve çoğunluğu 110 vakayla İngiltere’de olmak üzere, şimdiye kadar dünya genelinde çocuklarda 190 gizemli akut hepatit vakası rapor edildi. İsrail ve ABD'de başka vakalar da tespit edildi. On yedi çocuk ağır hastalıktan dolayı karaciğer nakline ihtiyaç duydu.

The Guardian'ın haberine göre, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, geçen hafta ülke çapında yaptığı uyarıda, ilk vakaların ekim ayında Alabama'da tespit edildiğini açıkladı. İngiltere'deki ilk vakalar ise ocak ayında kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgınla bağlantılı olarak en az bir ölümü doğruladı. Birleşmiş Milletler (BM) sağlık kuruluşu, vakaların bir ay ile 16 yaş arasındaki çocuklarda rapor edildiğini duyurdu. 

PANDEMİ TETİKLEMİŞ OLABİLİR

Hepatite genellikle birkaç bulaşıcı hepatit virüsü neden oluyor, ancak bu virüslere hasta çocuklarda rastlanmadı. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından araştırılan bir teoriye göre, Covid-19 pandemisi sırasında genellikle mide rahatsızlıklarına ve soğuk algınlığına neden olan yaygın adenovirüse maruz kalmanın azalması, çocuklarda daha ağır hastalıklara yol açtı. İngiltere’de tespit edilen 53 vakadan 40'ı adenovirüs enfeksiyonu belirtileri gösterdi.

İskoçya Halk Sağlığı Direktörü Jim McMenamin, bir adenovirüsün mutasyona uğrayarak daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığını veya bu sorunlara muhtemelen korona virüsü de dahil olmak üzere başka bir virüsle “birlikte” neden olup olmadığını anlamak için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. İngiliz yetkililer, hepatitten etkilenen çocukların hiçbirine aşı yapılmadığı için vakalar ile Covid-19 aşısı arasında bağlantı olmadığını bildirdi. (DIŞ HABERLER)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.