Hakkari'de yaşanan çocuk istismarı davasında erteleme kararı

Hakkari'de yaşanan çocuk istismarı davasında erteleme kararı

Hakkâri'de çocuk istismarına ilişkinin 3 sanığın tutuksuz yargılandığı davanın 9'uncu duruşması Yüksekova adliyesinde görüldü.

A+A-

2016 yılında Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde V.Y.  Z. Y.  ve N. Y. tarafından cinsel istismara maruz kalan E. Y.  ilişkin açılan davanın 9’uncu duruşması Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 42'şer yıl hapis istemiyle yargılanan  sanıklar mahkeme heyetince  tutuklanma taleplerini reddedilerek duruşma 3 Kasım'a erteledi. 

Duruşmaya Diyarbakır, Van, Hakkari ve Muş Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van ve Hakkari şubeleri üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şubesi üyeleri,  kentteki kadın Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyelerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Saat 14.00'da başlayan duruşmada Failler N. Y.  V. Y. ve Z.Y. Ses Şemdinli Adliyesi’nden Ses ve  Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı. Duruşma kimlik tespiti ile başladı. 

Savunmaların ardından savcı, mütalaasını sundu. Mütalaada faillerin, “nitelikli cinsel istismar”, “hürriyeti tehdit etme” ve kaçma şüphesi olduğu için tutuklanmalarını istendi.

 Duruşmada verilen kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti fail  V. Y.  Z. Y. ve N.Y'ın  duruşmalara katılmaları  göz önünde bulundurularak tutuklama taleplerin reddedilmesine karar vererek duruşmanın 3 Kasım 2023 tarihine ertelendi 

Olaya ilişkin Bilgi


Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındaki E. Y. 2016 yılında  çöp atmak için dışarı çıktığında V. Y., Z.Y ve N. Y. adlı kişiler tarafından istismara uğradı. İstismar anını kamerayla görüntüleyen failler, E. Y.’in olayı kimseye anlatmaması için ölümle ve görüntüleri yaymakla tehdit etti.

Daha sonra failler tarafından uçurumdan  atılan E. Y. bir sonraki gün köylüler tarafından bulunarak hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı hastanede alınan ilk ifadesinde istismarı anlatan çocuk, yaklaşık bir ay sonra verdiği savcılık ifadesinde sanıkların isimlerini de beyan etti.

Çocuğun ifadesi doğrultusunda üç zanlı, ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 aylık tutukluluklarının ardından DNA testleri, HTS ve PTS kayıtlarına ve çocuğun beyanlarına rağmen, ‘somut delil yok’ gerekçesiyle sanıklar hakkında tahliye kararı verildi. Sanıkların serbest bırakılmasının ardından E. Y. 2017’nin şubat ayında yaşamına son verdi./YüksekovaHalkınSesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.