Hakkari’de Yeni İki ‘Akar’ Türü Bulundu

Hakkari’de Yeni İki ‘Akar’ Türü Bulundu

Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi tarafından eklem bacaklılardan olan akarların iki yeni türü bulundu.

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEM

Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, Hakkâri ve Hatay'da yaptığı araştırmalar sonucunda eklem bacaklıların 2 yeni türünü keşfetti. Yaklaşık  bir buçuk  yıllık bir çalışmanın ardından Hakkâri il merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Ördekli köyü, Doğanca mezrasında yeni bir Tür keşfetti.

Hakkâri'nin Ördekli köyü Doğanca mezrası ( Bervari ) bölgesinde bulunan yeni akar Türüne; yöre halkının isteği ile ‘Stigmaeus berwariensis' bulunduğu bölgenin ismi verilirken, Hatay'da bulunan cinse ise ‘Stigmaeus ceylani' ismi verildi. Yapılan bu araştırmanın makalesi, Türk Entemoloji ve Amerikan International Journal of Acarology dergilerinde yayınlanmıştır.

Araştırmayı yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay: “Akarlar, eklem bacaklılar grubundan 8 bacaklı gözle görülemeyen kene benzeri hayvanlardır. Geçen seneden bu yana devam eden çalışmalarımızın sonucunda Hatay'dan ve Hakkâri'den bilim dünyası için iki yeni tür daha keşfettik. Hatay'da bulunan örneğe “Stigmaeus ceylani” adı verilerek sayın rektörümüze ithaf edildi. Diğer türe ise bulunduğu yöredeki halkın isteği ile “Stigmaeus berwariensis”  adı verildi. Bu türler Türk Entemoloji Dergisi ve Amerikan International Journal of Acarology'de yayınlanarak literatüre girdi.

İmkânlarımız her ne kadar sınırlı da olsa Hakkâri'de sakin, huzurlu ve geniş çalışma ortamına sahibiz yöre halkına ve bana yardım eden arkadaşlara teşekkür ederim.” dedi.

Hakkâri Üniversitesi'nin Hakkâri'de akarlarla ilgili çalışmalarının devam edileceği belirtildi.

IMG_5330

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.