HDP vekili İrmez gözaltına alınmasını Meclis’e taşıdı

HDP vekili İrmez gözaltına alınmasını Meclis’e taşıdı

Şırnak’ın Cudi Dağı’ndaki canlı kalkan eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan HDP Milletvekili Aycan İrmez, gözaltına alınmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, İçişleri Bakanı Selami Altınok’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verd

A+A-

Şırnak'ın Cudi Dağı'nda süren operasyonların durması, ölümlerin yaşanmaması için canlı kalkan eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Anayasanın 83. maddesi gereğince bir milletvekilinin Meclis kararı olmadan, gözaltına alınamayacağı ve sorgulanamayacağını belirten İrmez, yaşananların hak ihlali olduğunu belirtti.

İrmez, İçişleri Bakanı Altınok'a şu soruları sordu:

‘Valiyi görevden almayı düşünüyor musunuz?'

* Şahsım kolluk güçleri tarafından tanınıyor olmasına ve milletvekili kimliğimi göstermiş olmama rağmen gözaltına alındım. Gözaltına alınmamın gerekçesi nedir? Bu gözaltı işleminin talimatını siz mi verdiniz?

* Milletvekili olduğumu bildikleri halde gözaltı işlemi yapan kolluk kuvvetleri, amirleri ve Şırnak Valisi hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

* Halk tarafından seçilmiş bir iradenin gözaltına alınmasıyla oluşan utanç tablosuna karşı Şırnak Valisi'ni derhal görevden almayı düşünüyor musunuz?

* Türkiye'de hukuka güveni milletvekilleri üzerinden bile tesis edemeyen bir hükümetin halka hukuk güvenliği ile ilgili güven vermesi mümkün müdür?

* Geliştirdiğiniz savaş politikaları ile birlikte HDP'li milletvekillerimize onlarca saldırı düzenlenmiştir. Milletvekillerimize yönelik saldırılar devreye konulan bu savaş politikalarının bir parçası mıdır?

* Çatışma bölgelerinde gördüğümüz kolluk kuvvetleri bile barış süreci yürütülürken AKP tarafından başlatılan savaşın anlamsızlığı ve siyasi rant uğruna değmezliğinden bahsederken, savaş ısrarınızın nedenleri nelerdir?”/imc

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.