HDP'den seçim barajının kaldırılması için kanun teklifi

HDP'den seçim barajının kaldırılması için kanun teklifi

HDP, seçim barajının kaldırılmasının toplumsal barışın tesisi, demokrasinin güvenceye alınması, hukukun güvenceye alınması, siyasal rekabetin barışçıl yollardan yapılarak istişare kültürünün gelişmesi gibi kazanımlara yol açacağını kaydetti.

A+A-

HDP, seçim barajının kaldırılmasının toplumsal barışın tesisi, güçlü ekonomi, demokrasinin güvenceye alınması, hukukun güvenceye alınması, siyasal rekabetin barışçıl yollardan yapılarak istişare kültürünün gelişmesi gibi kazanımlara yol açacağını kaydetti.
HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, seçim barajının bütünüyle kaldırılmasını sağlayan kanun teklifi sundu.
Teklifin gerekçe bölümünde, "(...) Barajın oranının yüksek olması durumunda bazı toplumsal gruplar parlamentoya girememekte, bu durum da söz konusu kesimlerin ekonomik, siyasal, kültürel vs. talep ve beklentilerinin parlamentoda temsil edilmesi imkânının önü tıkanmaktadır. Seçim barajının yüksek tutulması ile ilgili olarak ortaya konan gerekçe, siyasi istikrarı sağlamak olsa da demokrasinin önüne konulmuş bir engel olarak uygulamada yerini bulduğu gerçeği gözardı edilmemelidir. Nitekim toplumsal mücadelelerin demokratikleşmeyi talep eden yönünün kuvvetlendiği bir çağda, demokrasinin geliştirilmemesi istikrar sağlamaya değil, gittikçe otoriterleşen bir yönetimin vuku bulmasına neden olmaktadır. Dünyanın her tarafında demokrasi ve birlikte yönetme taleplerinin yoğunlaştığı gerçekliğinden hareketle, artık siyasi istikrar karar alma süreçleri tek bir siyasal görüşün elinde olunca değil, toplumsal çeşitliliğin demokratik bir yönetime yansıdığı noktada sağlanmaktadır" denildi.

'İSTİKRARSIZLIĞIN BESLENİP BÜYÜTÜLMESİ'

Seçim sistemlerinde nispi temsil sistemini uygulayan demokratik ülkelerin bir kısmında seçim barajları uygulanmakta ise de bu barajların %1 ile %5 arasında değiştiğine; Almanya'da %5, Avusturya'da %4, Hollanda'da %0,67, İtalya'da %4 seçim barajı uygulandığına, Türkiye'de ise bu oranın %10 olduğuna vurgu yapılan kanun teklifinde, "Farklı fikirlerin parlamentoda yer alamaması, hak mücadelelerinin parlamentoya yansımaması, her grubun hak taleplerini kendisinin dile getirememesi, karar alıcılığın dar elit bir grup tarafından icra edilmesi istikrar adı altında istikrarsızlığın beslenip büyütülmesi demektir" ifadeleri yer aldı.
Buldan ve Baluken,  seçim barajının kaldırılmasının toplumsal barışın tesisi, güçlü ekonomi, demokrasinin güvenceye alınması, hukukun güvenceye alınması, siyasal rekabetin barışçıl yollardan yapılarak istişare kültürünün gelişmesi gibi birçok kazanımın kapılarını aralayacağını kaydetti.

KANUN TEKLİFİ

Seçim barajının tamamen kaldırılmasını öngören kanun teklifi şöyle:
"MADDE 1- 2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu'nun genel baraj ve hesaplanmasını düzenleyen 33 üncü maddesi yasa metninden çıkarılmıştır.
MADDE 2- Bu yasa yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu yasa hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Yapılan değişiklik ile hâlihazırda uygulanagelen yüzde on oranındaki seçim barajının tamamen kaldırılarak, ülke idaresine tüm toplumsal kesimlerin ve siyasal grupların herhangi bir anti demokratik engele maruz kalmadan, katılması amaçlanmıştır.
MADDE 2- Yasanın yürürlük tarihidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir."/ANF

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.