İran Meclisi denetimleri onayladı

İran Meclisi denetimleri onayladı

İran Meclisi, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun askeri tesisleri denetlemesine izin verdi.

A+A-

İran Meclisi Uluslararası Atom Enerji Kurumu'na bağlı denetçilerin belirli koşullar altında askeri tesislerde nükleer inceleme yapabilmesine izin verdi.

Buna göre, denetçilerin öncelikle Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından onay alması gerekiyor.

290 sandalyeli mecliste anlaşma 59'a karşı 161 oyla Meclis'ten geçti.

Askeri tesislerin denetlenmesi uluslararası toplumla yürütülen nükleer müzakerelerde başlıca anlaşmazlık noktalarından biriydi. Batılı gizli servislerin raporlarında İran'ın bu tesislerde nükleer silah denemeleri yaptığı iddia ediliyordu.

İran ve 5+1 Grubu arasında temmuz ayı ortalarında sonuçlandırılan müzakerelerde, Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun denetçilerinin nükleer tesislerde inceleme yapabilmesi konusunda da anlaşma sağlanmıştı.

İran Meclisi'nde geçen hafta yaşanan hararetli tartışmaların ardından anlaşmaya karşı çıkanların sert eleştirilerine rağmen, nükleer anlaşmanın uygulanması onay aldı. Anlaşmanın Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun görüşünü açıklamasından sonra hayata geçirilmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Britanya Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya 5+1 Grubu ülkelerini oluşturuyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.